Към 30 юни Норвежкият държавен инвестиционен фонд е преминал границата от 1 трилион долара управлявани активи, пише CNBC.

От тях 65% са инвестирани в акции и облигации, 32.4 на сто в държавни ценни книжа, а едва 2.5 на сто са вложенията в недвижими имоти.

По данни от вчера, активите на фонда намаляват до 975 млрд. долара.

Кои от тях са донесли най-добра доходност за изминалото второ тримесечие?

Официална информация оттам сочи, че акциите на Nestle, китайската Tencent и швейцарската Novartis са с най-голям принос за постигнатите 2.6% доходност за тримесечието.

Най-слабо, с което са понижили доходността на фонда, са се представили книжата на General Electric, AT&T и IBM.

Припомняме, че легендарният инвеститор Уорън Бъфет продаде притежаваните си акции в General Electric, а по-рано това стори и с IBM.

От норвежкия фонд, управляващ постъпленията на страната от продажбата на петрол, обявиха, че доходността от акциите и облигациите за тримесечие е от 3.4%, а от недвижимите имоти – 2.1 на сто. Най-ниска доходност е постигната съвсем естествено от държавните ценни книжа – 1.1 на сто.

Съвкупната доходност от началото на 2017 г. възлиза на 6.5%, информираха оттам в официално съобщение до медиите.

За фонда днес работят 550 души, а активите му са инвестирани в над 9000 компании в 77 държави по света. Най-големите вложения на фонда днес са: Apple, Nestle, Alphabet, Royal Dutch Shell, Microsoft, Novartis и Roche Holding.

Справка на Profit.bg показва, че фондът има вложение и в България. Макар и намаляващи до 44.7 млн. долара, инвестицията в български държавни облигации са факт.

За сравнение, преди 3 години вложенията са три пъти по-големи – 125 млн. долара.