След като напуска Мичиганския университет преди да се дипломира, Чарли Мънгър се записва в армията,където е метеоролог на Военновъздушните сили. Без да има бакалавърска диплома, той е приет в юридическия факултет на Харвардския университет и се дипломира с отличен успех.

Роденият в Омаха Мънгър се запознава с Уорън Бъфет през 1959 г., а останалото е история. Мънгър, който в момента е на 93 г., и 86-годишният Бъфет са бизнес партньори от близо шест десетилетия, налагайки се като двама от най-успелите инвеститори в САЩ, като в процеса създават милиарди долари корпоративно и лично богатство.

В книгата си "Пътят на Чарли Мънгър" авторът Дейвид Кларк събира непреходни цитати на Мънгър за живота, бизнеса и трупането на богатство. Ключът към мъдростта, според дясната ръка на Бъфет, се свежда до един простичък навик - четене.

"През целия си живот никога не съм познавал мъдри хора, които да не четат постоянно — нито един, нула," казва Мънгър.

Най-богатият човек в света Бил Гейтс, например, чете по 50 книги годишно, докато Бъфет прекарва до 80% от деня си в четене.

Що се отнася до Мънгър, той започва да формира този навик още като дете.

"Срещах се с всичките тези внушителни интелектуалци в книгите, а не в класната стая, както обикновено става. Не мога да си спомня кога за първи път четох Бен Франклин. Томас Джеферсън бе до леглото ми, когато бяха на седем или осем."

Осемдесет и пет години по-късно Мънгър все още е запален читател: "Децата ми ми се смеят. Те мислят, че съм книга, от която стърчат два крака."

Ако трябваше да даде съвет на младите хора, Мънгър би ги посъветвал да вземат книга в ръце.

"Погледнете това поколение с всичките тези електронни устройства и правенето на наколко неща едновременно. Уверено ще предрека, че представителите му ще имат по-малко успехи от Уорън, който се концентрираше единствено върху четенето. Ако искате мъдрост, ще се сдобиете с нея, като си седите на за*ника и четете. Това е начинът, по който се постига."