Според собствените калкулации на Уорън Бъфет той е прекарал 80% от своята кариера в четене и размишляване.

Според Чарли Мънгър, дългогодишен бизнес партньор на Бъфет, именно в това се крие ключът към огромния успех - заделянето на време за размишляване.

Тим Армстронг също е пример, който можем да приведем в днешния материал. Той е инструктирал своите мениджъри да прекарват 10% от работния ден, или 4 часа седмично, в размишления.

Сред известните и богати личности днес, които отделят време за рефлексия, е и Бил Гейтс. Всяка година той си взема по 2 седмици отпуск, за да размишлява.

Какъв е случаят с времето за размишление?

"Дайте ми 6 часа, за да насека дърво, и аз ще прекарам първите 4 часа в острене на брадвата", е казал Ейбрахам Линкълн.

Много хора разглеждат лидерството като спорт, където успехът се определя от трудолюбието. Други гледат на него като на нещо, наподобяващо хирургията. Там целта е да постигнете максимален успех с минимум интервенция.

Можете да направите същото!

Ето как можете да отделите понеделника за размишления с цел да можете прецизно да използвате всеки час от следващите дни в работната седмица.

Ето какво прави един успял човек в понеделник:

1: Зачеркнете графика със задачи

Постоянно ли се появяват хора, които искат да им посветите част от вниманието ви? Ако е така, първата задача е да намерите време, което да посветите за установяване на контрол върху календара.

Нека хората да знаят, че няма да отговаряте на имейли, телефонни обаждания и т.н. през целия ден. Допустими са само спешни случаи.

2: Не отивайте в офиса

Често най-добрите идеи възникват извън офиса. Прекарайте деня, разхождайки се из града. Измислете си програма, която да ви разнообразява и да ви дава ясен поглед над случващото се в света.

3: Донесете своя дневник

Писането е прекрасен начин да запечатвате идеите и да ги организирате, а след това да ги вкарате в действие. Можете дори да рисувате идеите си.

4: Насрочете за друг ден срещите или ги посъкратете откъм продължителност

Отделете 15 минути от понеделника, за да подредите срещите през следващите дни. Кои са приоритетни, подредете ги по значение и отделете само толкова време, колкото е необходимо.

5: Съкратете списъка със задачи за седмицата

Много от тези срещи водят до действие. Възможно е списъкът със задачите да стане прекалено дълъг и нереалистичен за осъществяване. Вместо да ги отмятате набързо, просто ги съкратете. Оценете ги по приоритет.

6: Идентифицирайте топ 3 цели

Освен да планирате следващите работни дни, добре е да посочите кои са трите цели, които искате да постигнете.

7: Използвайте стимулиращи въпроси, за да провокирате размишляване в дълбочина

Може да посветите част от времето в понеделник, за да поразмишлявате в дълбочина за приоритетите и посоката, в която се движи бизнесът ви. Ето няколко въпроса, които ще ви послужат:

Правилно ли движа бизнеса си и дали правя това с правилните хора?

Кое е най-важното?

В какво съм добър?

В какво не съм добър?

Как мога да посветя повече време на това, което правя добре?

Как мога да посветя по-малко време на това, което правя зле?

8: Заделете време за разрешаване на най-големите проблеми

Важно е да разрешавате проблемите, които възникват в процеса на работа, както и да планирате занапред задачите. Част от времето за размисъл трябва да бъде посветено на инвестирането в идеи и начини за справяне с проблемите.

9: Заделете време за генериране на нови идеи

Реагирането на проблеми е изключително важно. Ключово обаче е генерирането на нови идеи. Не пропускайте тази възможност.

Запомнете това:

Не възприемайте отделянето на цял ден за мислене като губене на време. Дори може да почувствате вина, че се разхождате безгрижно в парка. Не бива да допускате това! След време ще забележите колко по-добре работите.

Не забравяйте, че Уорън Бъфет е изградил империята си след посвещаване на 80% от кариерата си на мислене и четене. Последвайте примера му.