Всеки влага различен смисъл в това да бъде богат, но каквото и измерение да намира, едно е сигурно – всеки иска да бъде богат. И разбира се, успешен, но най-вече щастлив. А можете ли да имате и трите? Със сигурност. Може би не е лесно, но е възможно. Ето как.

Спрете да мислите за парите. Дори да ви звучи нелогично, концентрирането върху това колко пари правите на практика ви отдалечава от нещата, които наистина допринасят за създаването и увеличаването на богатството.

Затова променете възгледите си. Гледайте на парите не като на първична цел, а като на вторичен продукт от вършенето на правилните неща.

Следете на колко хора помагате. Най-успелите хора – както финансовото, така и по други начини – помагат много. Те са изключително добри в това да разбират другите и да им помагат да постигат целите си.

Те знаят, че собственият им успех е базиран на този на хората около тях. Затова работят силно, за да направят другите успешни – своите служители, клиенти, доставчици.

Вижте още: 10 причини защо трябва да си откачен, за да успяваш

Не мислите за парите, а за услугите. Когато имате няколко клиенти, а целта ви е да направите много пари, търсите начини да изстискате и последната стотинка от всяка транзакция. Но когато намерите начин да обслужвате милиони хора, ще видите колко много повече ползи ще последват.

Чрез мнението на клиентите за продуктите и услугите ще успеете да подобрите това, което предлагате. По-големият бизнес изисква повече от служителите, от чиито опит и умения можете да научите много. Спечелете един милион клиенти, обслужвайте ги добре и парите сами ще дойдат.

Гледайте на правенето на пари като на начин да правите повече неща. Най-общо казано, има два типа хора. Едните, които правят неща, защото те им носят пари. Колкото повече неща правят, толкова повече пари получават.

Какво точно правят няма значение за тях, стига това да им носи пари. Другите искат да правят пари, защото това им позволява да правят повече неща. Те искат да подобрят продуктите си, да разширят производството, да напишат друга книга, да запишат друга песен или да направят друг филм.

Обичат това, което правят и гледат на правенето на пари като на начин да правят повече от това, което обичат.

Намерете щастието в успеха на другите. Великите бизнес екипи печелят, защото техните най-талантливи членове са готови да се жертват, за да направят другите щастливи. Тези екипи са съставени от служителите, които си помагат, знаят ролите си, оставят настрана личните си цели и поставят екипния успех над всичко.

От къде идва това отношение? От мениджърите. Почти всеки наистина успял предприемач смята, че голяма част от неговото щастие идва от удоволствието да види успеха на служителите или клиентите си.

Възпитайте в себе си чувство на достойнство и уважение. Да дадете на служителите по-високо заплащане, бонуси и възможности е наистина важно. Но нито едно възнаграждение не може да излекува това, което липсата на уважение и правилна оценка може да причини. Най-важното нещо, което всеки успешен предприемач дава на служителите и клиентите си, е уважението.

Вижте още: 20 признака, че успявате в живота, дори и да не го усещате

Правете едно нещо по-добре от другите. Изберете едно нещо, което правите по-добре от другите. Само едно. Фокусирайте се върху него. Работете. Упражнявате се. Учете. Бъдете безмилостно критични към себе си. Финансово успелите хора правят поне едно нещо по-добре от всеки друг около тях.

Отличните постижения водят след себе си повече уважение, висока самооценка, по-голямо удоволствие и чувство за постижение. Всичко това ви прави богати в нематериален аспект.

Направете списък с най-добрите хора в това нещо. Как избрахте кой да включите, на какъв принцип определихте кой е най-добрият, как оценихте техния успех? Използвайте тези критерии, за да бъдете вие на тяхното място.

Ако сте софтуерен разработчик, това може да е броят на хората, които използват вашия софтуер. Вместо само да се възхищавате на успелите хора, потърсете отговора на въпроса какво ги прави успешни.

Следете напредъка си. Проследявайте напредъка си поне веднъж седмично, независимо какъв критерий сте избрали за оценка. Може да бъде броят на хората, на които сте помогнали или броят на клиентите, които имате. А може да бъде и комбинация от няколко показателя.

Създайте си план за постигане на успеха. Ако целта ви е да напишете книга от 300 страници за месец и половина, начинът да го постигнете е, като пишете по 4 страници всеки ден. Това е вашият план. Ако мислите само за целта, никога няма да я постигнете, но, ако се придържате стриктно към плана, който сте си създали, ще успеете.