Джийн Принс била на 50 години, когато започнала да работи за британска технологична компания близо до Кеймбридж като технически автор, пишейки софтуерни документи. „Чувствах се голяма късметлийка“, казва тя.

Но не била щастлива. „Работното място стана по-безлично и тежко. Всички се стремяха към най-добри резултати на живот и смърт“, разказва Принс и допълва, че се чуствала подценена и нехаресвана.

Възрастните служители обикновено са по-недоволни от работата си, отколкото младите им колеги, показва допитване сред над 2000 британски служители на компанията за човешки ресурси Robert Half U.K, цитирано от Bloomberg.

Един на всеки шестима британски служители над 35-годишна възраст заявил, че е нещастен - над два пъти повече от хората под 35 години. Близо една трета от служителите над 55 години казали, че не се чувстват оценени, а 16 на сто от тях нямали приятели на работното място.

Съществува и стрес, когато си на високопоставена позиция, и разочарование, когато не успееш да стигнеш твърде далеч в кариерната стълбица. Наистина, заплатата е по-висока, но животът става по-скъп. Балансът работа-личен живот означава да се грижите за децата, вместо просто да управлявате личния си стрес.

„Настъпва етап, в който или не сте постигнали успех, прегорели сте в работата си, или опитът ви е показал, че семейството е по-важно. Започвате да се питате защо вършите тази работа“, казва Кари Купър, изследовател от Бизнес училището в Манчестър.

Йохана Бодник работела като културен и комуникационен координатор в Центъра за близкоизточни изследвания към Харвардския университет шест години. В определен момент почти всичките й приятели създали семейство, а тя осъзнала, че настоящата й връзка няма да продължи дълго.

Това я накарало да преоцени много неща в живота, включително работата.

Преди две години, на 34-годишна възраст, тя сменила кариерата и се научила да кодира. „30-те години са време както за личен живот, така и за професията, когато хората преценяват и правят промени“, казва тя.

Една пета от възрастните британски служители смятат, че работодателите им не оценяват еднакво подчинените им на всички възрасти, показва допитване на компанията City & Guilds Group. Една трета от служителите над 55 години се смятат за изтласкани встрани от по-младите им колеги, сочат данни на компанията Capita Resourcing.

Възможно е младите хора да имат по-ниски очаквания, по-големи надежди и все още да не са прегорели.

Бодник била щастлива, че въобще има работа, когато започнала кариерата си. „Щом положението ви се стабилизира и се установите на едно място, започвате да се оглеждате и да се питате дали наистина ви доставя удоволствие“, казва тя.

В САЩ все повече възрастни хора продължават да работят. Един на всеки четирима американци на пазара на труда през 2024 г. ще бъде на 55 години или по-възрастен.

Купър казва, че има начин за преодоляване на скуката, но са необходими усилия. Създаването на приятелства на работното място би подобрило положението, въпреки че може да е трудно да намерите време за питие в обедната почивка.

Насочете вниманието си към личен проект на работното място и го превърнете в своя страст, съветва Купър.