Прекалено многото туристи, освен че гарантират добри приходи за местния бизнес, носят след себе си и големи проблеми. В последното са убедени повечето местни жители на едни от най-популярните туристически дестинации в Европа.

Ордите туристи са сигурен гарант за прекомерен шум, високо ниво на замърсяване, рушене на градската среда и нейните забележителности и не на последно място – повишаване на цените, както на стоки и услуги, така и на разходите за жилище.

Тази година примери за неприятните последици от огромния туристически поток са четири популярни европейски дестинации – Барселона, Венеция, Дубровник и Прага. Посетителите на тези градове нарастват значително поради все по-евтините самолетни билети и достъпни услуги за настаняване, като тази, предлагана от Airbnb.

Туризмът може и да захранва местните икономики, но хората, живеещи в тези градове, никак не са доволни от факта, че кварталите им се превръщат в Дисниленд.

„Няколко европейски дестинации страдат от щама на прекомерния туризъм“, сочи анализ на Euromonitor International, цитиран от CNN. “Очевидно е, че е необходима стратегия за справяне с големия туристически поток“, пише в анализа.

Ето как градовете се справят с наплива на туристи:

Венеция: Моля, ходете облечени

Високите цени, в резултат на туристическите потоци, са стопили населението на Венеция с около 2/3 през последните 50 години. Комитетът по световно наследство към ЮНЕСКО вече изрази „екстремни притеснения“ относно негативния принос на туризма върху историческата стойност на Венеция.

Местните редовно протестират срещу по-високите разходи за живот с града, както и срещу замърсяването, в резултат на големите круизни кораби, акостиращи на местното пристанище.

Градът обаче все пак започва да въвежда нови мерки за справяне с недоволството. Из улиците на Венеция патрулира специално звено, известно като туристическа полиция, която налага забрана за поява на нови магазинчета за сувенири, както и ограничения на броя на стаите в новите хотели.

Освен това, градът стартира и информационна кампания, която инструктира туристите какво е разрешено и какво не на цели 11 езика.

Посетители са молени да не хвърлят боклуци, да не „завещават“ на града катинар, свидетелстващ за любовта между двама души, да не ходят по бански из улиците, както и да не си правят пикник на стълбите на някоя от архитектурните забележителности.

Барселона: Туристически такси в подкрепа на местните

Барселона е приела над 8 млн. туристи през миналата година. Някои местни обаче смятат, че цифрата е далеч по-висока от официалните данни, като често организират протести из улиците на града.

Жителите на квартал „Барселонета“ пък поставят табели с надписи, които да напомнят, че това не е туристически парк, а техният дом.

Общинският съвет вече одобри нови регулации, които ограничават строежа на нови хотели в центъра на града, както и затрудняват наемането на частни жилища. Властите са решили да използват средствата, събрани от туристически такси, за подобряване на обществените услуги, вместо да промотират туризма.

Испания е подложена на истинска туристическа инвазия, тъй като само за 5 години броят на посетителите скача от 20 млн. души до цели 77 млн. души. Така към края на 2016 г. туризмът заема 14% от БВП на страната, посочват от Euromonitor International.

Испанският министър председател защитава туристическата индустрия.

„Не знам дали трябва туристите да бъдат посрещани с постери от рода на „Здравейте, господин турист“, но това, което не може да се случва, е да се опитваме да изритаме оттук човек, които е дошъл да харчи пари. Това е безсмислено“, коментира Мариано Рахой в началото на този месец.

Терористичната атака в Барселона също може да повлияе негативно на броя туристи, притесняват се испанските власти.

Дубровник: Проклятието Игра на тронове (Game of Thrones)

Хърватският град Дубровник отчита 10% ръст на туристите през 2016 г. Основна причина за това е основната роля на града, като декор в хитовия сериал на HBO Игра на тронове. Дубровник обаче започва да усеща жегата във врата си. Понастоящем всеки ден в града пристигат по 7 круизни кораба с близо 9 300 пътници на борса си.

Те се вливат към другите 25 хил. туристи, които кръстосват града ежедневно. Това създава хаос по улиците на Дубровник, който определено затруднява ежедневието на местните жители.

Властите вече търсят начин да намалят броя на круизните кораби, като освен това са поставили камери навсякъде, за да следят поведението на туристическия поток.

Прага: Тишина, моля

Прага е един от най-посещаваните градове в Европа. През 2016 г. 5.8 млн. души са посетили чешката столица. Традицията на чешката бира прави града доста популярен за обиколки по барове и злоупотреба с алкохол за ужас на местните жители.

В Прага все още няма протести срещу туристите, но властите създадоха специално „антиконфликтно“ звено, което обикаля нощните улици и моли туристите да уважат официалния час за спиране на шума – 22:00 часа.