Инвеститорите възобновиха желанието си да купуват долари, а азиатските акции записват ръст, след като оптимистичните икономически данни за Китай и САЩ върнаха апетита към по-рискови активи в световен мащаб, въпреки тлеещото напрежение около Северна Корея.

Цените на петрола бяха подкрепени от затварянето на близо една четвърт от рафинериите в САЩ, вследствие на урагана Харви, което ограничи търсенето на суровия петрол.

Последвалият риск от недостиг на горива оскъпи фючърсите на бензина с 6.4% в азиатската търговия, до най-високите им нива от повече от две години. Цените скочиха с над 20% през последната седмица.

Изнесени днес данни показаха, че ръстът на производствения сектор в Китай неочаквано се ускорява през август, въпреки предварителните прогнози за леко забавяне.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.2%, с което бележи ръст от 0.7% за месеца.

Японският индекс Nikkei се повиши с 0.6%, до най-високото си ниво от две седмици, подпомогнат от поевтиняването на йената. Индексът обаче все още губи 1.5% за месеца.

Уолстрийт получи импулс в сряда, след като изнесените данни показаха, че щатската икономика е нараснала с 3% на годишна основа през второто тримесечие, благодарение на стабилните потребителски разходи и бизнес инвестиции.

Други данни показаха, че частният сектор в САЩ е създал 237 000 нови работни места през август, което е най-голямото месечно увеличение на заетостта от пет месеца насам.

Dow Jones вчера нарасна с 0.12%, докато S&P 500 се повиши с 0.46%, а Nasdaq затвори с 1.05% нагоре.

По-добрите икономически новини отвлякоха вниманието на инвеститорите от случващото се на Корейския полустров и оскъпиха долара.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, бе на ниво от 92.868 пункта, след като преди това се отдалечи от достигнатото във вторник 2.5-годишно дъно от 91.621 пункта.

Доларът също поскъпна до 110.40 йени, отдалечавайки се от достигнатото във вторник 4.5-месечно дъно от 108.25.

Еврото отстъпи до 1.1894 спрямо долара, след като преди това достигна 1.2069 долара, което отчасти се дължи на спекулациите, че Европейската централна банка може да започне да се противпоставя на поскъпването на европейската валута.

Ръстът при долара ограничи цената на златото на ниво от 1 307.44 долара за тройунция, малко под достигнатия във вторник 9.5-месечен връх от 1 325.94 долара.

Цената на петрола от сорта брент се понижи с 10 цента, до 50.76 долара за барел, докато тази на щатския лек суров петрол изгуби 3 цента, до 45.93 долара за барел.