В момента в света има 2153 милиардера, сочат последните данни на сп. Forbes.

От тях 114 са от Германия, с което страната заема третото място сред държавите с най-много милиардери, след САЩ и Китай.

В САЩ днес има 705 милиардера, докато в Китай те са 324 на брой. 11-те най-богати германци притежават към днешна дата съвкупните 197 млрд. долара, пише Business Insider.

Най-богати в Германия са Карл Албрехт-младши и Беате Хайстер, които са наследници на покойния Карл Албрехт. Те основават веригата супермаркети Aldi. Съвкупното им богатство днес се оценява на 34.3 млрд. долара.

Сред останалите най-богати хора в страната са главният изпълнителен директор и основател на друга от големите вериги - Lidl, както и големите акционери в немския автомобилен гигант BMW.

Вижте 11-те най-богати хора в Германия днес:

11. Удо и Харълд Чира

Бащата на Удо и Харълд Клаус е един от основателите на сфтуерната компания SAP. Днес те притежават 13.1 млрд. долара.

10. Хайнц Херман Тил

Семейството е основател на водещия производител на спирачки Knorr-Bremse. Хайнц Херман Тил вече е на 78-годишна възраст, а състоянието му се оценява на 13.5 млрд. долара.

9. Георг Шефлер

Георг Шефлер и неговата майка Мария-Елизабет Шефлер-Туман притежават съответно 80 и 20% от холдинговата компания INA Holding Schaeffler GmbH & Co. KG, както и Schaeffler AG, която преди десетилетие придоби Continental AG.

Състоянието на семейството, чийто покоен баща и съпруг Георг почина, през 1996 г., се оценява на 14.8 млрд. долара.

8. Дитмар Хоп

Днес 79-годишният Хоп има богатство, оценявано на 15.7 млрд. долара. Той е един от петимата основатели на SAP.

7. Хасо Платнер

75-годишният Платнер е друг от петимата съоснователи на SAP. Днес той е на 75-годишна възраст, а състоянието му се оценява на 15.8 млрд. долара.

6. Тео Албрехт

Тео Албрехт е син на един от основателите на веригата супермаркети Aldi, който почина през 2010 г. Днес неговите наследници притежават веригата Aldi Nord, дял в глобалните операции на Adi, където можем да причислим и Trader Joe в САЩ. Състоянието им се оценява на 16.5 млрд. долара.

5. Клаус Майкъл Кюн

Той е председател на Борда на директорите и най-голям акционер на транспортната компания Kühne + Nagel, основана от дядо му. 82-годишният Клаус днес притежава 17.2 млрд. долара.

4. Щефан Квандт

Той наследи 17.4% от капитала на BMW AG от покойния си баща Хербърт. Днес състоянието му се оценява на 17.6 млрд. долара.

80-годишният Шварц е основател и главен изпълнителен директор на Lidl и Kaufland. Неговото богатство възлиза на 18 млрд. долара.

2. Сузане Клатен

Сузане притежава 19.2% от акциите на BMW, наследени от баща ѝ. Днес тя притежава 20.3 млрд. долара.

1. Карл Албрехт-младши и Беате Хайстер

Общото състояние на наследниците на веригата Aldi се оценява на 34.3 млрд. долара.