Купуването на храна в един от обектите на KFC в Китай вече е далеч по-лично изживяване.

Забравете парите в брой, кредитните карти или смартфоните – клиентите вече могат да плащат сметките си чрез своето лице, благодарение на нова технология, представена в края на тази седмица.

Ant Financial - компания, партньор на китайския гигант Alibaba, обяви новата услуга, която е достъпна в град Ханджоу.

Това е последният пример, който демонстрира как технологиите, свързани с лицево разпознаване, могат да се прилагат от бизнеса и евентуално от националните правителства.

Как работи разплащането с лицево разпознаване?

Клиентите на китайския KFC, носещ името Kpro, задават поръчката си на специален тъчскрийн терминал, след което сканират лицето си.

Така машината съпоставя сканираното лице с паспортната снимка на клиента, която се съхранява в базата данни на системата и ако има съвпадение, сметката бива платена автоматично, след като потребителите въведат телефонния си номер като потвърждение. Храната се сервира от човек, след като трансакцията е осъществена.

Системата е базирана на платформата за дигитално разплащане Alipay, която има над половин милиард ползватели по света, като приложението на компанията вече позволява на китайските потребители да влизат в него чрез лицево разпознаване.

Разработчиците от Ant Financial подчертават, че технологията е напълно сигурна по отношение на личните данни на потребителите. Системата разполага с камера в реално време и други защити, които служат като превенция срещу измами, като това например някой да се опитва да плати с вашите пари, показвайки ваша снимка пред скенера.

Подобни технологии за лицево разпознаване вече се използват в Китай.

Технологичната компания Baidu вече провежда тестове на софтуер, който издава входни билети за туристически дестинации. Освен това персоналът на компанията може да плаща във ведомствения ресторант чрез лицето си.

Европейските и американски технологични компании изпитват затруднения при внедряване на подобни технологии поради доста по-затегнатата регулация, отколкото в Китай.

Така например, през 2011 г. Apple са принудени да премахнат приложение, което е позволявало чрез снимка да се разбере кой е човекът на изображението.

В Китай обаче ситуацията е друга. Местните власти вече са обвързали камерите за наблюдение в градовете с технология за лицево разпознаване.

Подобна технология има дори в тоалетните в популярен парк в Пекин, за да спре хората да крадат тоалетна хартия.