Губернаторът на Тексас Грег Абът заяви, че разходите за възстановяването след урагана Харви могат да достигнат 180 млрд. долара, съобщава ВВС.

Той допълни, че щетите са по-сериозни от причинените от урагана Катрина, който опустоши Ню Орлеанс през 2005 г.

В същото време ръководителят на агенцията за управление на бедствията предупреди, че пострадалите от наводнения щати не трябва да разчитат на Вашингтон да плати сметката за възстановяването.

Брок Лонг каза, че Харви трябва да е сигнал за събуждане на местните власти. В Тексас и съседния щат Индиана се провеждат операции по възстановяване, въпреки че много райони все още се борят с наводненията.

Опустошителният ураган предизвика свлачища в щата преди една седмица и стана причина за смъртта на 47 души. Около 43 000 души са настанени в приюти. Американските власти вече поискаха от Конгреса 7.85 млрд. долара като първоначална помощ за операциите по възстановяването.

Преди време Абът заяви, че щатът може да се нуждае от над 125 млрд. долара, но в неделя ревизира цифрата.

Доколкото си спомням, Катрина причини щети за над 120 млрд. долара, но когато погледнете броя на засегнатите къщи и бизнес от сегашния ураган, мисля, че това ще струва много над 120 млрд. долара, вероятно между 150 и 180 млрд. долара“, каза губернаторът пред Fox News.

Белият дом предупреди, че таванът на американския дълг – горната граница на федералните разходи, ще трябва да бъде повишен, за да отговори на необходимите разходи за възстановяването. Само Конгресът може да увеличи този лимит.

Ураганът Харви е едно от най-скъпите бедствия в историята на САЩЕдинственото сигурно нещо относно финансовите измерения на урагана Харви, е че това е едно от най-скъпите природни бедствия в историята на САЩ.

Брок Лонг, ръководител на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации, каза пред CBS, че Харви трябва да бъде урок за властите в щата, че е необходимо да заделят резервни средства за собствените си агенции за управление на извънредни ситуации.

Това е сигнал за събуждане на местните и щатските избрани власти в тази страна да дадат на губернаторите си и на директорите на агенциите за управление на извънредни ситуации пълния бюджет, от който се нуждаят, за да имат достатъчен брой служители, да заделят средства за дъждовни дни, да имат собствени индивидуални помощи и програми за държавна помощ“, заяви той.