Точно преди седем дни бяха обявени последните промени в основните индекси на Българска фондова борса. И именно оттогава е и последната грешка, която - макар и техническа, по всяка вероятност е струвала на някого от така или иначе малкото инвеститори на капиталовия ни пазар доста пари.

Ето и хронологично какво се случи през миналата седмица, а и при предходните грешки при обявяването на ребалансирането на най-стария борсов индекс у нас SOFIX.

Трейс Груп Холд/Неохим

Първоначалното обявление на БФБ-София от 7 септември гласеше, че емисията на Трейс Груп Холд влиза в състава на SOFIX, за сметка на Неохим. На следващия ден книжата на пътно-строителната компания поскъпнаха силно до 5.109 лв. за брой, преди в 12.47 часа от борсата да спрат търговията с книжата на Трейс Груп Холд и Неохим.

Прехвърлени бяха 16 100 акции. В понеделник книжата на дружеството загубиха близо 10% от стойността си, до 4.61 лв., или дори под ниво при отварянето на петъчната сесия от 4.80 лв. за лот.

Разпродажбите при Трейс продължиха и във вторник, като поевтиняването по позицията бе от нови 2.39 на сто, до 4.50 лв. за брой.

Вчера, 13 септември, акциите на компанията отчетоха ръст от близо 2%, но може би тук влияние оказва и новината за навлизането на Трейс Груп Холд на немския пазар, където се очакват обеми от около 30-50 млн. евро за първата година.

Допуснатата грешка в този случай бе обяснена с алгоритъма, пресмятащ медианната стойност на седмичния оборот. От Трейс Груп Холд дори поискаха от Комисията за финансов надзор да влезе на проверка в БФБ-София.

Ето какво сподели и изпълнителният директор на Българска фондова борса Иван Такев пред Profit.bg:

“Без да искам в какъвто и да е случай да звучи като оправдание, в конкретната ситуация се касае за техническа грешка в автоматизирана справка, извеждаща резултатите от окончателното класиране по критериите на SOFIX.

Те не беше засечена навреме, въпреки всичките ни тестове, като става дума за един математически оператор, т.е. един символ. Когато се използват програмни езици, за жалост, грешките са възможни, като това, разбира се, не означава, че допускането им е обосновано.

Ето защо ние си признахме вината, поднесохме извиненията си и обявихме, че всеки инвеститор, който е бил ощетен от грешката, може да предяви претенцията си да бъде компенсиран. С други думи, дадохме възможност никой да не се окаже ощетен. Отделно от това, инициирахме вътрешна проверка по случая, както и ще прегледаме още веднъж за други възможни грешки.

Искам също да обърна внимание и че откриването на грешката стана в резултат на нашето решение да публикуваме цялата необходима базова информация за отделните критерии в окончателното класиране.

Тоест, желанието ни е било да сме прозрачни и да подлежим на последващ контрол, а не да обвиваме в тъмнина начина, по който сме достигнали до състава на индекса. Това остана като че ли неотчетено.

Колкото до предходните промени в индекса от март тази година, още веднъж искам да подчертая, че не става дума за грешка, а за установен начин на обработване на определени корпоративни събития. Ако някой продължава да има съмнения по въпроса, може да провери как процедират в подобни случаи водещите index providers.

И някак в сянка остана постоянно изтъкваният от нас проблем, че не е нормално едно увеличение на капитала на листната компания да отнема два месеца, което всъщност е истинският причинител на възникналата ситуация.”

Казусът Еврохолд България

Именно преди около шест месеца възникна казусът Еврохолд, породил и промените в SOFIX.

На 10-и март тази година Съветът на директорите на БФБ-София обяви решението, че емисиите на Трейс Груп Холд и Индустриален Холдинг България се изваждат от базата на индекса SOFIX, а на тяхно място се добавят тези на Алкомет и Еврохолд България.

Впоследствие се появиха съмнения, за евентуална грешка, довела до неотговарящ на изискванията състав на компаниите в индекса, като в случая се има предвид емисията на Еврохолд България.

Малко по-късно експерти от Комисията за финансов надзор влязоха на проверка в Българска фондова борса, за да изяснят механизма за изчисляване на индекса SOFIX.

Целта на експертите от КФН бе да установят истинността и коректността при използваните данни за пресмятането на индекса. Експертите препоръчаха на БФБ-София да измени правилата за определение на индексите, като това се случи след няколко месеца. Въз основа на новите правила са и последните промени в състава на SOFIX.

Така или иначе, Еврохолд България остана в базата на индекса, като към днешна дата е най-поскъпвата емисия в SOFIX от началото на 2017 г. с ръст от близо 105%.

Холдинг Варна/Холдинг Нов Век

Върнахме се до 2015 г., когато през март от борсата обявиха, че в състава на SOFIX влиза емисията на Холдинг Нов Век. Само часове по-късно обаче стана ясно, че става въпрос за друг холдинг – Холдинг Варна.

И ако в същия ден (11 март 2015 г.) емисиите и на двете акции поскъпнаха с 6.06 и 8.88% за Холдинг Варна и Холдинг Нов Век, още на следващата сесия книжата на Холдинг Нов Век загубиха 8.15 на сто от стойността си.

Като една от малкото медии в България, следящи изкъсо представянето на капиталовите пазари, и в частност на Българска фондова борса, се надяваме, че подобни грешки ще бъдат избягвани за в бъдеще.

Това, както и добрата работа на БФБ-София в последните месеци, с оглед предстоящия старт на търговия с ДЦК и придобиването на енергийната борса, ще привлекат все повече инвеститори на борсата ни.

А от това биха спечелили всички участници на пазара - от инвестири и посредници до самия борсов оператор като публична компания.

* Авторът на този материал не притежава акции от нито една от изброените емисии.

** Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.