В писмото си до акционерите на Berkshire Hathaway през 2014 г. Уорън Бъфет, написа, че "бъдещият главен изпълнителен директор на компанията трябва да е избран измежду вътрешни кандидати, които с годините бордът на директорите на Berkshire е опознал добре."

От JPMorgan смятат, че бордът е набелязал най-вероятния вътрешен кандидат.

В нов доклад анализатори на банката посочват Грег Ейбъл като най-вероятния наследник на Уорън Бъфет като следващия главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway.

Ейбъл в момента оглавява бизнеса с комунални услуги на Berkshire Hathaway и на 55-годишна възраст е относително млад за длъжността. В доклада се отбелязва, че Бъфет често казва добри думи за Ейбъл.

В писмото си от 2014 г. Бъфет посочва, че следващият главен изпълнителен директор на компанията трябва да я управлява поне 10 години и че той не очаква бордът на директорите да избере кандидат, който има вероятност да се пенсионира на 65 г.

Анализаторът от JPMorgan Сара ДеУит смята, че Ейбъл е най-вероятният наследник на Бъфет, но тя също така оставя вратичка и за други кандидати.

Аджит Джейн, който оглавява презастрахователния бизнес на Berkshire Hathaway, също е сред потенциалните кандидати, въпреки че, според ДеУит, неговата възраст може да бъде пречка. Джейн е на 66 г.

ДеУит също така не смята, че Berkshire скоро ще има нов главен изпълнителен директор. "Важното е, че Бъфет не показва признаци за забавяне на темпото и може да бъде начело на компанията още едно десетилетие, според нас. Неговият бизнес партньор - вицепредседателят Чарли Мънгър, който е на 93 г., също е много активен," пише тя.

Бъфет е главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway от 52 години и в момента е на 87 г. Според ДеУит, в този период "способността му да открива привлекателни кандидати за придобиване, както и да използва големи суми пари бързо и решително, е несравнима."

Незасивимо от това кой ще е следващият главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, ДеУит не очаква представянето на компанията да пострада сериозно. Въпреки че прогнозира разпродажба на акциите след евентуалното пенсиониране на Бъфет, ДеУит смята, че това само ще създаде възможност за изкупуване на книжата, след като цената и им падне.

"Това може в крайна сметка да предостави възможност за купуване на акциите, защото фундаменталните показатели на компанията би трябвало да продължат да се подобряват, а бордът на директорите може да изкупи обратно значителни количества акции."

Акциите от клас Б на Berkshire затвориха с ръст от 0.7% на цена, от 179.89 долара за брой в петък. Таргетът на ДеУит до края на следващата година е 210 долара.

Акциите от клас А на компанията добавиха 0.7% към цената си в петък и затвориха на ниво от 270 200 долара за брой.

ДеУит е оптимистично настроена по отношение на отделните бизнеси на Berkshire, като прогнозира, че печалбите ще нараснат при застраховането, както и при железопътната компания Burlington Northern Santa Fe, докато секторите на производството, услугите и търговията на дребно може да отчетат солиден ръст.

Бизнесът с комунални услуги на компанията съще предлага "печалби и атрактивна доходност, които не се влияят от рецесии."

Кешът на Berkshire, който надхвърля 66 млрд. долара, може пък да добави 20% към годишната печалба на компанията, ако се изпилзва за придобивания, според ДеУит.