В чест на своята 100-годишнина списание Forbes публикува специално издание, което представя есета, уроци и идеи за следващите 100 години от 100-те най-големи бизнес умове в света.

Корицата на изданието е първата, използваща изкуствен интелект, която позволява на читателите да общуват с намиращия се на нея Уорън Бъфет.

На корицата Бъфет държи единственото останало цяло копие на първото издадено списание Forbes от 1917 г.

При изготвянето на списъка на 100-те най-велики съвременни бизнес умове от Forbes са търсели хора, които или са създали нещо, което е оказало дълготраен ефект въеху света, или пък са били автори на някаква иновация, която е напуснала пределите на тяхната сфера.

Всички участници са били помолени да участват активно в проекта, споделяйки своята мъдрост под формата на есета, съдържащи анекдоти, уроци и идеи.

Сред съвременните бизнес умове, почетени от Forbes, са имена като: Джорджо Армани, Джеф Безос, Майкъл Блумбърг, Боно, Ричард Брансън, Уорън Бъфет, Шон "Диди" Коумс, Джак Дорси, Бил Гейтс, Пол Макартни, Рупърт Мърдок, Илон Мъск, Миуча Прада, Шонда Раймс, Шерил Сандбърг, Карлос Слим, Доналд Тръмп, Тед Търнър, Опра Уинфри, Джак Уелч, Марк Закърбърг и други.

Общо 23-ма души в списъка не са цветнокожи. Двадесет и петима не са американци, в това число 11 азиатци. Сред най-великите съвременни бизнес умове има 10 жени, а 11 човека са на възраст под 50 г.

Специалното издание включва снимки от известния фотограф Мартин Шьолер, който е посетил 12 различни държави и 18 различни града, за да заснеме 100-те най-велики бизнес умове.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също попада в класацията. Най-големият бизнес урок, който съм научил в живота, е същото послание, което отправям и към младите хора в САЩ – никога не се отказвайте, се казва в есето на Тръмп.

Мексиканецът Карлос Слим Хелу, който преди време бе най-богатият човек в света, казва: В края на краищата си тръгваме от този свят без нищо. Предприемачите само временно управляват богатство. Затова се отнасяйте правилно с клиентите си, служителите си и тези, които ви подкрепят.

Милиардерът Майкъл Блумбърг пък споделя, че е бил уволнен от Salomon Brothers през 1981 г., отчасти защото никой в инвестиционната банка не се замислил особено относно идеята му за компютъризацията на финансовите данни.

Плаках през цялото време, докато шофирах към работа в първия ден след завръшането ми след отпуска по майчинство. Исках да работя, но в същото време ми беше трудно да оставя сина си вкъщи, казва Шерил Сандбърг, главен оперативен директор на Facebоok.

Корицата на специалното издание на Forbes, на която е Уорън Бъфет, оживява благодарение на изкуствения интелект. Той функционира подобно на дигиталния помощник Siri. Задайте въпрос на Бъфет и той ще отговори на въпроси за бизнеса, финансите или негово лично пътешествие.

Той отговаря на въпроси от “Коя е любимата ви инвестиция” и “Кой е най-добрият съвет, който сте получавали" до “Коя е любимата ви книга ”и “Кого считате за свой ментор?” Платформата включва над 30 уникални отговора от страна на Бъфет, които биват предоставени въз основа на зададения от читателя въпрос.

За да се докоснете до това преживяване, можете да посетите www.forbes.com/100. След това читателите биват помолени да направят снимка на корицата на специалното издание на Forbes, от която се появява виртуална холограма на Бъфет.

Той след това предоставя инструкции как да използвате микрофона на своя смартфон, за да му задавате въпроси. Тази функция е съвместима с iPhone и устройствата с Android през браузърите Safari и Chrome, респективно.

От Forbes са си партнирали с базираната в Мумбай Fluid AI за разработване на платформата с изкуствения интелект.