Все има нужда от добър съвет понякога – дори и милиардерите.

Кои са хората, които Марк Закърбърг, Бил Гейтс, Джеф Безос, Сергей Брин и др. смятат за свой ментори. Вижте ги:

Стив Джобс е помогнал на доста от днешните технологични лидери да се превърнат в това, което са. Един от тях е именно настоящият главен изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

Джобс също така е смятан и за ментор на Марк Закърбърг в ранните години на Facebook, заедно с първия президент на социалната мрежда Шон Паркър. Присъстващият на снимката между последните двама Снуп Дог няма участие в развитието на компанията. Най-вероятно.

Съоснователят на Google и настоящ главен изпълнителен директор на Alphabet Лари Пейдж също е получавал доста важни съвети от Стив Джобс. Един от тях е компанията му да се съсредоточи върху търсачката си.

Настоящият изпълнителен директор на Google Сундар Пичай, вдясно от Пейдж, на свой ред е поучаван от своя ментор.

Малко известен факт е, че Стив Джобс посещава колежа Reed College в Калифорния само един семестър. Въпреки че напуска поради невъзможността да плаща обучението си в частното училище, там той среща своя ментор Робърт Фридланд.

Фридланд дава работа на Джобс в своята хипи комуна, която отглежда ябълки, откъдето идва и името Apple Computers. Днес Фридланд е милионер, забогатял от минната индустрия.

Най-богатият човек в света Бил Гейтс смята инвеститора Уорън Бъфет за свой ментор, когато става дума за инвестиции и спасяването на света.

Настоящият главен изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела има щастието да получава най-важните си съвети в своята кариера именно от Бил Гейтс.

Настоящият главен изпълнителен директор на Yahoo изкара доста години в Google, където получава съвети от Лари Пейдж и Ерик Шмид.

Съоснователят на Twitter Джак Дорси се обръща за бизнес съвети към главния изпълнителен директор на Disney Боб Айгър.

Oracle и Salesforce са основни конкуренти днес, но Марк Бениоф все още смята съоснователя на Oracle Лари Пейдж за свой ментор.

Джеф Безос от Amazon твърди, че най-голямо вдъхновение е получавал от бившия му шеф Ди И Сноу.