Силициевата долина е място, където незавършили университет основатели на компании, като Марк Закърбърг, Бил Гейтс и Стив Джобс, са третирани като знаменитости, така че там е трудно човек да изпъкне с това, че е развил преждевременно уменията си или че е млад.

Тифани Зонг, която работи като анализатор в компания за рисков капитал, обаче успява да направи точно това, според WSJ. Това е така, защото Зонг, или както всички я наричат Тиф, е едва на 18 г.

Зонг заема позиция в компанията за рисков капитал Binary Capital, която обикновено е резервирана за основател на стартъп или за някой с M.B.A.

В бизнес, в който отношенията са всичко, Зонг вече е успяла да си създаде доста контакти, за което би й завидял всеки, който би искал да намери следващия успешен стартъп, занимаващ се с потребителски технологии, в каквито инвестира Binary Capital.

Сред нейните ментори са Стюърт Бътърфийлд, главен изпълнителен директор на Slack, и Стив Синофски, който преди време оглавяваше Windows в Microsoft Corp., а в момента е партньор в компанията за рисков капитал Andreessen Horowitz.

Нещео, което е още по-важно за работата на Зонг е, че стартъпите, които тя намира и в които Binary Capital, която управлява 125 млн. долара, ще инвестира, са младите предприемачи, с които е свързана. Едно от нейните предимства е, че най-младите предприемачи в Силициевата долина са на нейната възраст и дори по-млади.

Преди да започне работа в Binary Capital, Зонг е стажант в стартъп компанията Product Hunt. И докато нейните съученици се притеснявали в какъв университет ще ги приемат (Зонг е приета в Калифорнийскиия университет Бъркли, но отлага постъпването си в него) тя прекарва всяка свободна минута в помощ по поддръжката на сайта.

Преди това е участвала в много и най-различни събития и програми за програмисти, където се запознава с много от хората, които формират ядреото на нейната лична и професионална мрежа от контакти.

Самата Зонг е дъщеря на главен изпълнителен директор на технологична компания и е израснала в сърцето на Силициевата долина, където е посещавала престижната гимназия Менло. Още от ранна възраст тя е имала достъп до хората, които са й били необходими, за да си изгради мрежа от контакти, чрез които да се ориентира в технологичния сектор.

“Тиф успя да направи всичко това сама и по свое желание,” казва Лари Зонг, нейният по-голям брат.

Според инвестиционната философия на Зонг стартъпите трябва да имат естествен “ефект на осъществяването на мрежа,” което тя обяснява като: “платформата е толкова полезна, че буквално принуждаваш приятелите си да я свалят — като Snapchat.”

Поколението на Зонг е меко казано различно от това на другите малко по-възрастни хора. Тя е имала профил във Facebook в седми клас и е получила първия си iPhone на 15 г. За хората като нея съзнанието е синоним на свързаност.

Дори и тя обаче смята настоящите темпове на промените в технологичния сектор за объркващи на моменти. “Невероятно е да погледнеш назад и да видиш колко много са напреднали технологиите,” казва тя.