Американският общественик и изобретател Бенджамин Франклин е известен с редица нововъведения. Сре днеговите изобретения са са затворената фурна, медицинския катетър, гръмоотвода, а едва на 12 години той изобретява плавниците. Франклин не е единственият подобен пример. Редица вещи, с които си служим в ежедневието, са заслуга на деца и младежи:

Брайловата азбука

Изобретател: Луи Брайл на 15 години

През 1824 г. 15-годишният Луи Брайл създава шрифт, с който прави четенето достъпно за незрящи хора. Брайловата азбука се използва и до днес по целия свят. Самият Брайл ослепява след злополука в работилницата на баща си на тригодишна възраст. Първоначално той създава системата си на базата на военен шрифт, наричан нощен, и я използва за изписване на текст и музика, а по-късно добавя към нея и цифрите.

Моторни шейни

Изобретател: Жозеф-Арман Бомбардие на 15 години

Всичко започна в момента, когато баща на 15-годишния канадец Жозеф-Арман Бомбардие подарява на сина си очукан Ford T. За по-малко от седмица фордът е разглобен на части и превърнат в модел на моторна шейна. Жозеф-Арман Бомбардие основава компанията Bombardier – днес един от основните производители на самолети. Компанията запазва връзка с началото си и остава производител на моторни шейни и до наши дни.

Нов метод за диагностициране на рак

Изобретател: Джек Андрака на 15 години

15- годишният ученик Джек Андрака е създател на тест за диагностициране на рака на панкреаса, яйчниците и белите дробове в ранен стадий, който е много по-бърз и евтин от съществуващите аналози. Той започва да се интересува от методите за диагностика след смъртта на близък на семейството. Андрака се обръща към стотици учени с молба да му предоставят лабораторно помещение за опитите му, но получава един-единствен отговор от Анирбан Маитър, професор по патология, онкология и биомолекулярни технологии в университета „Джон Хопкинс“. В продължение на 7 месеца Арнака работи в лабораторията след училище и през почивните дни. Роденият през 1997 г. млад учен е удостоен за изобретението си с награда Intel International Science and Engineering Fair, премия „Гордън Мур“ и наградата на Ватикана „Джузепе Шиака“.

Батут

Изобретател: Джон Нисен на 16 години

За осемдесет години история батутът почти не се е изменил. Той остава във вида, в който е изобретен от гимназиста Джон Нисен. Разширили са се единствено приложенията му.

Предаването на електронно изображение

Изобретател: Фило Фарнсуорт на 15 години

Ще се изненадате колко дължи съвременната телевизия на един 15 годишен ученик, който се опитал да впечатли учителя си по химия с проект за електронно предаване на изображения на голямо разстояние. Неговото устройство става основата на кинескопа, който ще се появи по-късно. Фарнсуорт прави научни изобретения през целия си живот. Безумният учен, както го наричат, работи над система за управление на ракети, ядрен ситез и създава малък тероядрен реактор.

Вижте още: Осем изобретения, които никога не са се нуждаели от подобрения

Устройство за хора с увреден слух

Изобретател: Джон Кон на 14 години

Устройството на 14-годишният Джон Кон спечели през 2012 г. награда на Google Science Fair. Идеята на Кон се родила случайно, когато в училище забелязал, че чува по-добре звука на китара, ако постави зъбите си до нея. Прилагайки огромни познания за акустика и тактилни усещания, младият учен създава устройство, което подобрява 95% способността на хората с увреден слух да усещат звуците чрез т. нар. „осезателен звук“.

Едноместна подводница

Изобретател: Джъстин Бекерман на 18 години

Американският ученик създава портативна подводница, която струва на семейството му едва 2000 долара, Построена от пластмасови тръби, лодката позволява потапяне до 2 метра за няколко часа.

Нов вид акумулатор

Изобретател: Аиша Кхаре на 18 години

Ученичката от Калифорния използва изобретението си, за да създаде нов вид батерии за мобилен телефон, които се захранват за 20-30 сек и издържат дълго време. В бъдеще на тази база могат да се създадат и акумулатори за електромобили. Изобретението на Кхаре спечели 50 000 долара от наградата за млад учен на Intel. По-късно тя специализира нанохимия и привлича вниманието на Google и други технологични гиганти.

Ледена близалка

Изобретател: Франк Еперсън на 11 години

Легендата твърди, че Франк Еперсън забравил чаша с безалкохолно през зимата и на сутринта разполал с първата ледена близалка в света. 18 години по-късно, той използва находката си, за да създаде успешен бизнес.

Близалка, спираща хълцането

Изобретател: Малъри Кийвман на 13 години

На едва 13 години ученичката Малъри Кийвмане главен изпълнителен директор и основател на собствена компания. Това става възможно благодарение на изобретението Hiccupops, което спира хълцането. Всъщност в препарата влизат захар и ябълков оцед.

Вижте още: Осем изобретения, които не знаете, че принадлежат на жени

Камионче играчка

Изобретател: Роберт Пач на 6 години

През 1936 г. шестгодишният Рибърт Пач става най-младият изобретател, получил патент за изобретението си. Докато повечето деца играят с това, което им подаряват родителите им, младият Пач създава чертеж на детско камионче, което може да се сглобява и разглобява, и поставя началото на този тип детска играчка. За разлика от повечето младежи, които по- късно стават известни изобретатели, при Пач нещата свършват тук. Когато пораства той се заема с бизнес с покриви, жени се и има син. И никога не получава никакви пари за изобретението си, тъй като баща му решил, че не си струва да се опитва да го продава.

Робот за измерване на помещения

Изобретател: Максим Лема на12 години

12-годишният Максим Лема от Лвов рискува да сложи край на цяла професия с робота си, който сканира помещения, измерва площи, съставя план и с помощта на радиосигнал предава данните на компютър. Изобретението отнема на ученика шест месеца работа. При това той не го смята за завършено и работи за това данните да се предават пряко на компютъра.

Средство за безболезнено снемане на превръзка

Изобретател: Алана Майерс на 8 години

Сапун, лавандулово масло и вода и свалянето на медицинските превръзки може да мине безболезнено, благодарение на изобретението на осемгодишната жителка на Флорида, САЩ. Алана Майерс решила да измисли нещо, след като на самата нея ѝ се наложило да изтърпи процедурата, която както знаем може да е доста болезнена.

Ушанките и радиослушалки

Изобретател: Честър Гринууд на 15 години

Когато бил дете, Честър Гринууд обичал да се пързаля на леда и затова помолил баба му да му направи „защита за уши“ от кожа и парче тел. По-късно Гринууд ще патентова изобретението си, което поставя начало на дългата му и успешна кариера на предприемач и изобретател. В бъдеще той ще създаде първите изкуствени метални зъби, подобрена отоплителна система и участва във въвеждането на една от първите телефонни системи в САЩ. В родния си Фармингтън той създава цял нов бизнес- фабрика за ушанки, в която работят 60 души. Днес там ежегодно провеждат фестивал в чест на Честър Гринууд.

Вижте още: Най-младите изобретатели