Популярен автор на фалишиви новини по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. бе намерен мъртъв близо до Финикс на 38-годишна възраст.

Властите в област Марикопа информираха, че Пол Хорнър е бил открит мъртъв в леглото си на 18 септември.

При направената аутопсия не са открити следи от насилие. Хорнър е бил известен с това, че злоупотребявал с лекарства, издавани с рецепта, а "доказателства, намерени на място, предполагат, че той може би неволно е взел свръхдоза."

Хорнър бе известен с това, че измисля фалшиви новини и разпространява интернет измами, които често придобиват голяма популярност във Facebook и заблуждават хиляди хора.

Сред тях са история, в която невярно се твърди, че бившият президент на САЩ, Барак Обама е гей и радикален мюсюлманин, както и друга, според която на протестиращи са плащани хиляди долари, за да се появяват и да участват в демонстрации по време на събития от предизборната кампания на Доналд Тръмп.

Хорнър придобива по-голяма популярност по време на президентските избори, когато фалшиви новини се разпространяваха масово в социални медии по време на надпреварата между Тръмп и Хилари Клинтън.

В интервю за Washington Post през 2016 г. Хорнър казва, че мисли, че Тръмп е спечелил изборите заради него. Той твърди, че поддръжниците на Тръмп не проверявали фактите в новините му, преди да ги споделят в социалните медии.

Братът на Пол - Джей Джей, твърди, че смятал творчеството на Пол за сатира и обяснява, че уникалният усет на брат му към лъжи и лицемерие още от млада възраст впоследствие успява да послужи като примамка в света на интернет.

"Смятам, че голям част от гениалните хрумвания зад много от нещата, които е правил, е просто прокарването на идеи, в които хората или искаха да вярват, или мислеха, че са осъществими," казва Джей Джей.

Токсикологичните доклади все още не са готови. Случаят остава отворен, докато резултатите не станат известни и не стане окончателно ясна причината за смъртта.

Джей Джей Хорнър споделя, че двамата израстват в Минесота, преди да се преместят в Аризона като тийнейджъри. Той твърди, че брат му започва да се интересува от политика още от ранна възраст.

Според него Пол Хорнър е определян като поддържник на Тръмп, след като член на фамилията на президента споделя една от неговите статии, но той винаги е бил прозрачен по отношение на неговите възгледи и е било очевидно, че той не подкрепя Тръмп.

"Мисля, че той просто искаше хората да мислят сами," казва Джей Джей Хорнър. "Да четат повече; да участват по-активно в процесите, а не поросто сляпо да споделят разни неща."