Ураганът с нежно име Мария покоси Пуерто Рико със страшна сила, вгорчавайки живота на местното население.

Оцелелите от природното бедствие изпитват недостиг на множество основни стоки – храна, гориво, вода. Сред тях се нарежда и недостигът на пари в брой.

Банките в страната или са затворени, или оперират с много малки суми. Много банкомати са изчерпани и стоят празни без банкноти в тях, предава CNN.

Седмица след трагедията половината от банковите клонове остават затворени, посочва Зойме Алварес, вицепрезидент на Асоциацията на банките в Пуерто Рико.

Основната причината е твърде тривиална – липсват достатъчно шофьори, които да доставят парите в брой чрез бронирани коли до банкоматите в страната, намиращи се извън банкови клонове.

„Не можем да транспортираме парите до банкомат, който е извън помещението, ако нямаме достатъчно сигурност да го направим”, кава Алварес.

Това обаче не е всичко. Поради разрушената електропреносна система банките работят благодарение на генератори на електричество. Поради това финансовите институции не могат да разчитат на софтуера си за сигурност.

Освен това банковите служители нямат достатъчно гориво, за да стигнат до работните си места, а общественият транспорт не функционира.

Banco Popular, една от основните банки в Пуерто Рико, посочва, че едва 57 нейни клона работят от общо 169 такива в страната. Така само 150 от общо 600 банкомата на банката работят.

„Ще ни отнеме време. Това е голям удар”, казва Игнасио Алварес, президент и изпълнителен директор на Banko Popular.

Реално Пуерто Рико разполага с достатъчно валута и купюри, съхранявани в държавните институции. Но преливането на част от тези средства към индивидуалните банкови клонове и банкомати е изключително трудно поради горепосочената липса на достатъчно охранители.

По думите на Алварес, частните охранители понастоящем се занимават с други нужди на пострадалия остров и броят им е крайно недостатъчен.

Много супермаркети и бензиностанции приемат единствено пари в брой, тъй като системата за плащане с банкови карти не функционира.

Федералният резерв на Ню Йорк, който осигурява пари в брой за острова, посочва, че „търсенето на кеш е необикновено високо”.

Гражданите на Пуерто Рико са принудени да чакат на дълги опашки пред бензиностанции, магазини и банкови клонове, за да си осигурят храна, гориво и пари в брой.

Наталия Мантейга, майка на две деца, чака на опашка пред магазин за хранителни стоки в столицата Сан Хуан с надеждата да купи вода и храна. Нейният съпруг пък е чакал няколко часа, за да зареди семейната кола с гориво за едва 20 долара.

„Няма да получа заплатата си до петък, поради което сме леко уплашени”, казва жената. „Казаха ми, че банките се презареждат, но нямам представа, пък и опашките са много дълги”, споделя Мантейга.

Ана Рамос, пенсионер, чака 4 часа на опашка за да зареди гориво за 20 долара. Жената се подготвя да чака и пред някой банкомат за да може да изтегли пари, тъй като вече е останала без никакви средства.

Банката Banco Santander обяви, че е готова да отвори 7 свои клона. „Банката има достатъчно кеш, за да посрещне търсенето и работим, за да отворим повече клонове и банкомати в най-скоро време”, казва Ан Дейвис, говорител на Santander.

За съжаление хората се нуждаят от пари сега и веднага.

Една Ескаби е направила опит да използва два банкомата на летището в Сан Хуан, където е заседнала поради отменените полети. Без успех – и двата банкомата са били без налични пари, а тя има по-малко от 5 долара в себе си.

„Много съм разстроена, много, поплаках си доста”, казва Ескаби, пенсионер, който живее във Финикс, Аризона. „Дори и филм не може да представи това, през което минаваме”, добавя тя.