Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи плановете си за данъчна реформа. Предвижда се намаляване на корпоративния данък от настоящите 35% до 20%.

Според Тръмп, реформата ще направи САЩ по-конкурентноспособна и ще помогне на домакинствата от средната класа, предава BBC.

Представителите на Демократическата партия обаче очаквано критикуваха плановете на президента, посочвайки, че не е ясно до какви положителни резултати ще доведе реформата.

Какво всъщност предлага Тръмп?

Промените, които касаят бизнеса включват, освен намаляване на корпоративния данък до 20%, промяна в налога за печалби извън територията на САЩ, както и данъчна ставка от до 25% за малки предприятия, които оформят огромна част от американската икономика.

От гледна точка на домакинствата също има промени. Предвижда се въвеждането на тристепенен прогресивен данък върху доходите от 12%, 25% и 35%. Така хората с най-ниски доходи ще плащат 12% върху тях, а тези с най-високи – 35%. За сравнение, настоящата система варира от 10% до 40% данък върху доходите. Въпреки по-високата данъчна ставка за най-бедната прослойка на САЩ, анализатори твърдят, че заедно с целия пакет реформи, реално гражданите ще плащат по-малко.

Все още не е ясно, какъв ще бъде размерът на доходите за различните степени на облагане.

От Демократическата партия обаче посочиха, че точно тези предложения ще наранят средната класа и най-бедните представители на обществото.

Друга критика към Тръмп е, че по-ниския корпоративен данък може да доведе до по-висок дефицит в американския бюджет. Според президента обаче, ниските данъци ще провокират икономическия растеж, който ще покрие разходите по-намаляването на налозите.

Според икономисти обаче, растежът няма да е достатъчен за да компенсира разликата, очаквайки плана на Тръмп да се присъедини към дълга на страната, който вече надминава 20 трилиона долара.

Предложенията за данъчна реформа идват в момент, в който Републиканците не успяха със здравната си реформа.