Данъчната реформа от администрацията на Доналд Тръмп и политиката на Федералния резерв могат да доведат до сериозен спад на борсата в САЩ. За това предупреди Дейвид Стокман, бивш съветник и бюджетен директор по време на управлението на Роналд Рейгън.

„На всеки седем или осем години ставаме свидетели на корекция, която е между 40 и 70%", обяви Стокман в интервю за CNBC.

“Ако трябва да работите, за да се издържате, излезте от казиното, защото това е опасно място за вас“, предупреди той.

Стокман и преди е правил негативни прогнози, които обаче до този момент не са се сбъднали. През юни той сподели, че S&P500 може да се понижи до 1600 пункта, което по това време представляваше спад от 34%.

В края на миналата седмица индикаторът достигна до рекордно ниво от над 2500 пункта.

Стокман не вини само данъчната реформа, но и Фед. „Това е балон, създаден от Фед“. Очакват ни нива на по-високи лихви. Именно с повишението на лихвите ще нарасне и рискът за пазара, казва още той.

По време на финансовата криза от 2007 – 2009 г. индексът S&P500 се понижи с 58%.

Стокман е на мнение, че обявените през измината седмица данъчни реформи няма да предотвратят разпродажбите. Той обаче споделя, че не само Фед и данъчната реформа са го направили мечка (бел. ред. инвеститор, очакващ спад на пазара).

Определено ще има друг катализатор за старта на пониженията, но той все още не ни е известен. От началото на 2017 г. S&P500 е добавил 12.53%, до 2519.36 пункта.