Едно от първите усещания, когато пристигнете в шведската столица Стокхолм (особено ако пътувате от София), е, че там времето сякаш тече по-бавно. Редките минувачи, които срещаме при пристигането ни в дъждовната септемврийска вечер, не бързат за никъде и излъчват студено спокойствие.

Обаче се превръщат в истинско въплъщение на любезността, след като ги заговорим с молба за напътствие – ако не знаят посоката, вадят телефона си и извикват на помощ Google Maps, ако я знаят и са натам, направо предлагат да вървим с тях.

Предстои ни една седмица в 20-я най-добър град за живеене в света, според класацията на Mercer за 2017 г. – да усетим пулса му, да се потопим в историята му, която изниква от всеки ъгъл под формата на стари църкви и внушителни статуи на най-прославените шведски владетели, да вкусим малка част от удоволствията му, да разберем как живеят хората му.

Статуя на крал Карл XII. След поражението във Великата северна война и смъртта на Карл през 1718 г., Швеция вече не е считана за военна сила. Карл XII е свързан и с българската история, тъй като при престоя си в Османската империя преминава през Странджа. Селяните в региона масово кръщават децата си Карл и до днес името е срещано там.

Няколко бързи факта

Стокхолм е най-големият град в Швеция, населението му, по данни от 2014 г., е 912 000 души. Създаден е през XIII век и става столица през май 1436 г.

Стокхолм е 13-ят най-посещаван град в Европа. През 2014 г. хотелите в града са регистрирали над 11.8 милиона нощувки, повишение със 7.8% спрямо предишната година.

Стокхолмският архипелаг се състои от около 30 000 острова. Само в шведската столица островите са 14, свързани помежду си с 57 моста. Неслучайно градът е наричан Северната Венеция.

Най-старата сграда

Стокхолм пази ревниво историята си и свидетелство за това е най-старата сграда в града - църквата Ридархолмс. Построена от францисканските монаси около 1290 г., тя е стара, колкото града и се извисява авторитетно зад двореца и в близост до сградите на парламента (Риксдага) и правителството.

След прогонването на францисканците през 1527 г. заради Реформацията, Ридархолмс става енорийска църква, а постройките в манастира се използват за светски цели.

Църквата е възстановена през XVI век и е добавена висока западна кула. Тя става погребална църква на шведските крале след кончината на Густав II Адолф през 1634 г. Оттогава всички шведски монарси до Густав V (1950 г.) са погребани тук, с изключение на кралица Кристина.

Ридархолмс е величествена както отвътре, така и отвън и много добре запазена, въпреки че последната голяма реставрация е извършена едва през 1914-1922 г.

Като заговорихме за църкви, всички в Стокхолм задължително имат орган и хор и периодично организират безплатни концерти, които се радват на интерес от местните жители.

Старият град

Ако искате да усетите пулса на Стокхолм, непременно посетете Стария град (Гамла Стан), в който днес живеят около 3000 души. Той е създаден през XVII и XVIII век и по онова време си е бил истински град, изграден на остров Стадсхолмен.

До 1980 г. официалното му име е „Град между мостовете“, а най-старата му улица е Кьопмангатан, спомената за първи път през 1323 г. Всъщност Гамла Стан е плетеница от средновековни тесни улички, а най-тясната от тях е Мартен Тротцигс.

В най-широката си част тя достига само 90 см и според вярванията на местните, ако успеете да разперите напълно ръцете си, трябва да си намислите желание, защото ще се сбъдне. Но е необходимо да сте доста бързи, защото изрисуваната с графити уличка никога не остава без туристи, желаещи да се увековечат със снимка на нея.

Ако пък си падате по зловещи преживявания, посетете улица Прастгатан, която до 1885 г. се е наричала „Алеята на Ада“. Името идва от района северно от площада Сторкиркан, който се използвал като място за вечен покой на мъртвите и затова бил наречен Ад. До 50-те години на XVI век тук живеел и Екзекуторът на града.

Къщата на Екзекутора вече не съществува, отсъпила място на нови, по-големи и по-модерни къщи. Екзекуторът обикновено бил човек с осъдителна присъда, който получавал шанс за живот, ако приемел новата си роля. Той бил дамгосван със знака на града, а ушите му били отрязвани, за да не може да избяга от задълженията си.

Побиха ли ви тръпки? Ако е така, значи е време за разведряване на обстановката. В Стария град на Стокхолм ще откриете множество ресторанти, задължително с цветя на масите, галерии, музеи и сувенирни магазини, чиито арт витрити са истинска наслада за окото.

Музеите

В Стокхолм има 80 музея, които го превръщат в града с най-много музеи в света, а най-интересните от тях са съсредоточени на остров Юргорден. Всяка година те са посещавани от около девет милиона души.

На острова, недалеч от Стария град, ще откриете музея, посветен на култовата поп-денс група от 70-те и 80-те години на миналия век АББА, и Нордическия музей, разположен в непосредствена близост до него, който пресъздава сцени от бита на шведите през вековете.

В музея „Васа“, който е съседен на Нордическия музей, се съхранява най-старият запазен военен кораб в света. Корабът „Васа“ е построен между 1626-1628 г. и е истинско чудовище на военноморското дело, нещо като „Титаник“ на бойните кораби.

За съжаление, и съдбата му е сходна – потъва още при първото си плаване и прекарва 333 години на дъното на стокхолмското пристанище. Изваден е през 1961 г. и след дългата реставрация до 1990 г. е изложен в специално създаден за него музей, който днес е един от най-посещаваните в страната.

Музеят „Скансен“ е първият музей на открито в Швеция с възстановки на къщи, пресъздаващи селския начин на живот на старите шведи на площ от цели 300 000 кв. м – ферми, църкви, банка, аптека, пекарни, обущарски цех, мелници, „населявани“ от служители на музея на всякаква възраст, облечени в типични за онова време одежди, говорещи перфектен английски и винаги готови да отговорят на въпросите на любопитните посетители.

Най-малките гости на музея могат да се порадват на животните в зоологическата градина и аквариума, а всяка събота и неделя на територията на Скансен се случват доста интересни събития. Ние се натъкнахме на фермерски пазар с изобилие от мед, тестени изделия, приготвени вероятно по стари рецепти, дрехи, грънчарски изделия.

Деца и възрастни пък можеха поне за ден да захвърлят компютри и телефони и да усетят адреналина на игрите, които са си организирали навремето предците им, на специално обособено пространство, засипано със слама. Учеха се да забиват пирони и поставяха на изпитание чувството си за равновесие с разходка на кокили.

Най-малките си имат и специален музей на остров Юргорден – Юнибакен, чието вълшебно влакче ги отвежда директно в света на приказките и пред очите им изскачат Емил от Льонеберия, Карлсон и много други обичани скандинавски герои.

А пред вратите на музея любимата писателка на малки и големи Астрид Линдгрен препрочита кротко „Братята с лъвски сърца“ (знаем, защото надникнахме през рамото й) и вероятно се радва на глъчката на онези, за които създаде най-хубавите си произведения.

Впрочем, шведите изглежда нямат традиция да създават къщи-музеи на известните си личности. Домът на Астрид Линдгрен на улица „Далагатан“ се намира в жилищна сграда и е отворен за посещение от много малки групи щастливци само в началото на всеки месец.

В най-ърбън частта на Стокхолм - Софо, местния еквивалет на лондонското Сохо, се намира домът на холивудската легенда Грета Гарбо, но и той не е отворен за посетители.

Ако се увличате от фотографията, не пропускайте музея „Фотографиска“, който е един от най-големите в света. Ако го посетите до 19 ноември, ще можете да разгледате впечатляващата изложба на шведския фотограф, носител на три награди на World Press Photo - Пол Хансен, от горещи точки на света, като Афганистан, Ирак, Украйна, Йемен.

Ако пък си падате по изискани ястия, имайте предвид, че ресторантът на музея неотдавна е бил обявен за втория най-добър в света.

Вода, докъдето ти поглед стига

Водата в Стокхолм е много и чиста. В заведенията се предлага безплатно, но ако не искате да я пиете, а да се повозите върху нея, можете да се включите в круиз около островите в града (за 50 минути или 2.5 часа) или около островите на архипелага.

Уникалните панорамни снимки, с които да впечатлите последователите си в Instagram, са ви гарантирани, особено при безоблачно небе, на каквото се радвахме в по-голямата част от престоя ни в шведската столица.

Ако все пак имате усещането, че не сте направили снимката на живота си, идете до улица Фялгатан, точно над музея Фотографска, наричана с основание„терасата на Стокхолм“, за още една доза зашеметяващи гледки към водната шир в централната част на града и остров Юргорден.

Не по-малко зашеметяващи гледки се откриват и от масивната червена сграда на кметството (Стадсхусет) на остров Кунгсхолмен, така че в никакъв случай не ги пропускайте.

Градът предлага още много водни атракции – можете да си наемете кану или водно колело, а любителите на по-екстремните преживявания вероятно ще бъдат впечатлени от 10-тонния автобус амфибия Ocean Bus, който се движи както по суша, така и във водата. Началната и крайната му спирка е Кралската опера.

А ако в края на деня сте уморени от твърде много впечатления и имате желание за питие в някой от многобройните барове в центъра на Стокхолм, предлагащи добра шведска крафт бира, ще забележите, че местните хора (включително в доста зряла възраст) знаят как да се забавляват.

Така че „Наздраве!“, или “Skål!”, както казват шведите.