Швеция е обществото с най-малко кеш в света - едва 1% от плащанията са направени с използването на монети или банкноти миналата година. Как скандинавската страна стигна толкова далеч?

Топли канелени кифлички са натрупани до купчини прясно изпечен хляб в квартално кафене в Кунгсхолмен, западно от центъра на Стокхолм.

Наред с други типични скандинавски неща – минималистични бели плочки и електрически крушки с нажежаема жичка, друга все по-често срещана гледка в шведската столица е надписът: „Не приемаме кеш“.

„Искахме да минимизираме риска от кражби и е по-бързо за клиентите, когато плащат с карта. Реакциите са предимно положителни. Тук, в Швеция, обичаме да изхолзваме картите си“, казва Виктория Нилсон, която ръководи два от 16-те магазина на пекарната в града.

В цялата страна парите в брой се използват в по-малко от 20% от трансакциите в магазините – наполовина по-малко, отколкото преди пет години, сочат данни на Шведската централна банка Риксбанк.

Монетите и банкнотите са забранени в автобусите от години, след като профсъюзи изразиха притеснения за безопасността на водачите. Дори туристическите атракции, като музея на АББА, започнаха да залагат само на плащания с пластика.

Бьорн Улвеус от култовата група е един от най-равностните поддръжници на тенденцията за изчезване на кеша в Швеция, след като синът му загубил пари в брой при обир в апартамента му.

По-малките магазини също възприемат тенденцията, използвайки домашни технологии, като iZettle - шведската стартъп компания зад първия четец на мобилни кредитни карти в Европа. Подобни преносими технологии позволиха на търговците да използват лесно картовите разплащания.

„Заведох децата ми на лунапарк и имаше един човек, който продаваше балони. Той имаше ПОС терминал“, споделя Сенобар Йонсен, една от шведските клиентки на пекарната. Сега тя живее в Портсмут, Южна Англия, и посещава Швеция за първи път от една година. Казва, че хората видимо плащат повече с карти.

Swish - система за плащания със смартфон, е друга популярна шведска иновация, използвана от над половината от 10-милионното население на страната. Подкрепено от големите банки, то позволява на клиентите да изпращат пари безопасно до всеки с приложението, като използват само номера на мобилния си телефон.

То е популярен начин и за превеждане на пари мигновено между приятели. Шведите вече не могат да забавят плащането на своя дял от сметката в ресторанта с извинението, че нямат пари в брой.

„Като цяло клиентите се интересуват много от новите технологии, така че ние доста рано ги възприехме“, обяснява Никлас Арвидсон, преподавател в Кралския технологичен институт в Стокхолм.

Това отчасти се дължи на инфраструктурата (Швеция е една от страните в ЕС с най-голям достъп до интернет), относително малкото население, което е идеална тестова база за иновации, и исторически ниските нива на корупция в страната, казва Арвидсон.

„Шведите вярват на банките, ние вярваме на институциите..., хората не се страхуват от проблеми в стил „Биг брадър“ или от измами, свързани с електронните плащания“, допълва той.

Донякъде парадоксално, решението на Швеция да модернизира монетите и банкнотите си, обявено от Риксбанк през 2010 г. и приложено напълно тази година, всъщност увеличило трансакциите без кеш, казва проф. Арвидсон.

„Смяташе се, че новите пари ще предизвикат интерес, но реакцията изглежда беше точно обратната“, отбелязва той. Все повече магазини възприели идеята за картови разплащания с нарастването на приемането им от обществото.

Данните на Риксбанк показват, че средната стойност на шведската крона в обращение е намаляла от около 106 млрд. през 2009 г. на 65 млрд. през 2016 г. Миналата година едва 1% от всички плащания са направени с монети или банкноти спрямо около 7% в ЕС и САЩ.

Проф. Арвидсон прогнозира, че използването на пари в брой вероятно ще бъде сведено до „много малка форма на плащане“ до 2020 г. Търговците на дребно са съгласни. Все още непубликувано допитване на екипа му от изследователи сред близо 800 собственици на малки магазини установи, че две трети от анкетираните очакват кешовите разплащания да изчезнат напълно до 2030 г.

Тази тенденция обаче не е по вкуса на всички, както обяснява Бьорн Ериксон, бивш началник на националната полиция и президент на Интерпол. Кафенето в квартала му Алвик, в околностите на Стокхолм, все още приема старомодни пари, но редица банки вече не предлагат кешови депозити.

„Харесвам картите. Просто съм гневен, защото около един милион души не могат да боравят с карти: възрастните хора, бивши затворници, туристи, имигранти. Банките не се интересуват, защото тези групи от хора не носят печалба“, казва той.

71-годишният Ериксон е лицето на национално движение, наречено „Бунт на кеша“, което е обезпокоено и от кражбата на идентичност, нарастващия потребителски дълг и кибератаките.

„Тази система лесно може да бъде извадена от строя или манипулирана. Защо да ни нападат, когато е толкова лесно? Просто блокирайте системата за разплащане и ние сме напълно безпомощни“, казва Ериксон.

Аргументите му не убягват от погледа на политици в Швеция, където дебатите за сигурността си проправят път в дневния ред, на фона на изтичането на информация от правителствена агенция, което за малко да свали управляващата коалиция през юли.

В същото време, на фона на все по-разделените избиратели, избирателите от селските райони и възрастните хора могат да се окажат много важни на следващите парламентарни избори в скандинавската страна, планирани за септември 2018 г.

В Кралския технологичен институт в Стокхолм проф. Арвидсон отбелязва, че макар повечето шведи да се възползват от безкешовите иновации в страната, две трети не искат да се откажат напълно от банкнотите и монетите.

„Шведите имат много силна емоционална връзка с парите в брой, въпреки че не ги използват“, казва той. Швеция може да оглавява глобалната тенденция към безкешово бъдеще, но технологичното й население изглежда се ръководи от друга, по-традиционна шведска черта – предпазливостта.