40 римокатолически организации посочиха в общо съобщение, че повече няма да инвестират в изкопаеми горива.

В коалицията изпъква участието на римокатолически организации, като Светия манастир на Асизи, Сестрите от Нотр Дам, Епископската конференция на Белгия и др.

„Решението на католическите институции да снемат подкрепата си от изкопаемите горива е базирано, както на споделената ценност за опазване на околната среда, така и на финансовата мъдрост за подготовка за въглеродно неутрална икономика”, посочват от Световното климатично католическо движение – организацията, която координира участниците в коалицията, предава CNN.

Сесилия Дал’Оглио, координатор по европейските програми на организацията, казва, че с това изявление католическите организации, които обръщат гръб на изкопаемите горива, вече наброяват 60.

Сред старите членове на идеята за зелена инвестиционна политика са намиращите се в САЩ Францисканци от "Уийтън" и Италианските йезуити.

По думите на Дал’Оглио, католическите организации са се отказали от инвестициите си в 200 от най-големите компании за въглища, петрол и газ, сред които са BP, Chevron и Exxon.

Действията на организациите са в резултат на призива на Папа Франциск за предприемане на действия срещу климатичните промени.

Франциск, който е религиозен лидер на 1.2 млрд. католици, посочва през 2015 г., че има „ясен, окончателен и неизбежен етичен императив за действие по отношение на изменението на климата".

„Земята, нашият дом, започва да прилича все повече на голяма купчина мръсотия”, казва папата. „В много части на планетата възрастните жалят, че някога красиви пейзажи сега са покрити с боклук”, посочва Франциск.

Обявлението на 49-те римокатолически организации съвпада с настъпващия празничен ден, почитащ Свети Франциск от Асизи.

Отец Енцо Фортунато, директор на пресофиса на Свещения Манастир на Асизи, посочва, че отказването от изкопаеми горива е начин да се пристъпи към действия, както призовава папата.