Всяка една страна си има градове-фаворити за покупка на първи дом. Обикновено за определянето им се взимат предвид показатели, като икономическо развитие, ниво на безработица, перспективи, инфраструктура и разбира се, съответният пазар на имоти и очакванията за бъдещето му.

Когато говорим обаче за място в световен мащаб, което е подходящо, за да купите своя първи дом, нещата се усложняват. От компанията MoveHub правят списък на страните, които се очертават като най-перспективните за младите купувачи и които предлагат най-благоприятни за тях условия.

Техният метод за изчисление се основава на сравнение и съпоставка на увеличението на заплатите с ръста на цените на имотите.

Странно или не, но САЩ са на 18-о място в света по най-добра за покупка на първи дом страна, но ако харесвате Европа или Азия, значи имате късмет. Именно тук се намират най-добрите за това държави.

Ето и кои са в топ 5:

ОАЕ

Тази страна безспорно процъфтява и може да предложи безкрайни източници на лукс (хотели, магазини, петзвездни развлечения). И ако досега сте гледали на нея само като на място за посещение, помислете дали не си заслужава и покупката на дом тук.

Само имайте предвид, че цените на имотите са се понижили с 8%, докато заплатите – с 0.9%.

Испания

Тази средиземноморска страна се възроди след кризата и се настанява трайно в сърцата на хората не само като туристическа дестинация, но и като място, на което да създадат дом.

Освен с прекрасен климат, красива природа, култура и добри перспективи за икономиката, тя може да се похвали и с устойчив растеж на цените на имотите – около 6%, и на заплатите – с 2.2%. Все пак имотите са с 5.75% надолу спрямо предкризисните нива.

Гърция

Гърция се бори с дълговата криза през последното десетилетие, което доведе до спад в стойността на имотите. Страната отбеляза спад на цените на жилищата с 4.1% през миналата година, докато заплатите нараснаха с 3.4%.

Сингапур

Въпреки че съседният на Сингапур Китай изпитва забавяне на икономическия растеж, суверенният град-държава има отворена икономика, доминирана от търговията, която допринася и за растежа на заплатите. Миналата година заплатите в Сингапур се увеличиха с 3.7%, а цените на имотите намаляха с 3.37%.

Швейцария

Швейцарските цени на имотите спаднаха с 0.68% през миналата година, докато заплатите нараснаха с 2.50%. Със своите сини езера, алпийски села и оживени градове, като Цюрих и Берн, Швейцария предлага богатство от развлекателни дейности, с които можете да харчите спестените пари (включително сериозно луксозни предложения).