Ако търсите здравословна закуска, ядките може би са един от най-добрите варианти за това.

Но вместо да миксирате много видове и да купувате безразборно, вижте кои са най-полезните и кои е добре да избягвате.

Яжте: Бразилски орех

Бразилските орехи са много полезни и според Световния фонд за дивата природа, те са високо ценени сред амазонските народи заради тяхната хранителна стойност.

Те са с високо съдържание на протеини, въглехидрати и добри мазнини. Бразилските орехови дървета са сред най-високите дървета в Амазонка и всеки от плодовете им съдържа до 24 семена - това са бразилските ядки.

Яжте: Жълъди

Невероятно, но всъщност жълъдът става за ядене. Подготовката им обаче е доста трудна. Трябва да счупите ядката и да я накиснете, за да премахнете горчивите и токсични танини.

Жълъдите са годни за консумация, след като станат кафяви. Те са богати на протеини, здравословни мазнини и хранителни вещества, като витамин С, калций и фосфор. Доказано е, че те спомагат за балансирането на нивата на кръвната захар.

Яжте: Лешници

Ако не обичате нищо повече от бисквити с пълнеж от лешници, имате късмет. Те са невероятно полезни за вас, тъй като са богати на витамини А и Б. Лешници имат здравословна доза диетични фибри и също така помагат да се повиши добрият холестерол, като понижават лошия.

Яжте: Орехи

Орехите са една от ядките, за която не трябва да се сещаме само по време на празници. Те са богати на витамин Е и здравословни мазнини, което помага за поддържането на добро здравословно състояние на сърцето, но някои проучвания доказват, че ако ги добавите към диетата ви, това може да намали риска от сърдечен удар с до 51%.

Орехите също ще ви помогнат да предотвратите депресия - съдържат омега-3 масла, за които се установява, че повишават нивата на серотонин в мозъка. Те имат огромно количество антиоксиданти - повече от това, което бихте получили от всяка друга храна.

Яжте: Шамфъстък

Човечеството яде шамфъстъци от зората на нашето време и има една причина за това: те са с високо съдържание на протеини и фибри, а една порция ще ви даде същото количество калий, което ще получите от един банан.

Те идеални, ако пазите нискокалорична диета. Една порция шамфъстък е 160 калории, но тя съдържа цели 49 ядки.

Яжте: Пекан

Пеканите са друга разновидност на орехите и са пълни с антиоксиданти, които пазят сърцето, както и със здравословни мазнини, които помагат за понижаване на холестерола. Изследванията сочат, че пеканите могат да помогнат за редукция на теглото и помагат за поддържането на здрав вид на кожата.

Пеканът е особено полезен за мъжете, защото съдържа вещество, спомагащо за поддържането на здрава простата.

Избягвайте: Кестени

Кестените обикновено се свързват със зимата и празниците и имате много здравословни ползи. За разлика от други ядки, те имат много ниско съдържание на мазнини и калории, нямат холестерол, но имат много протеини, диетични фибри и витамин Е и С.

Къде е уловката обаче? Те са по-нетрайни от повечето ядки и трябва да се съхраняват в хладилника. Ако ядете развалена ядка, можете да получите стомашен дискомфорт и дори натравяне. Затова яжте ги, но само в сезона им.

Избягвайте: Бадеми

Бадемите са един от най-популярните ядки и това не е изненада. Не само, че са вкусни, но и са полезни и помагат за регулация на теглото, предотвратяват диабета и се идеална основа за ядково мляко.

Всъщност причината да ги избягвате е, че основно те се гледат в Калифорния и изискват обилно поливане, а самият щат често страда от суша. Освен това те оказват влияние и върху популациите със сьомга.

Избягвайте: Кашу

Кашуто е ядка, която се отличава с много фибри, протеини и всички полезни вещества, характерни за ядките. По-голямата част от кашуто идва от Индия и Виетнам, а събирането им не е лесен процес.

За да се стигне до ядката, има няколко слоя, които трябва да бъдат счупени, а те са токсични, което оказва често пагубно влияние върху хората, които ги обработват.

Избягвайте: Макадамия

Тези ядки са вкусни, но те не са толкова здравословни, колкото си мислите. Една чаша макадамия ядки съдържа почти 1000 калории, което е половината от дневните калорийни нужди и 102 грама мазнини, което е два пъти повече от необходимите за деня.

Избягвайте: Фъстъци

Фъстъците са често срещана закуска, но има няколко неща, с които трябва да сте наясно. Те имат доста полезни вещества, но наред с това са много калорични и мазни.

Само половин чаша фъстъци ще ви даде една пета от калориите за деня! Фъстъците също така могат да бъдат замърсени с гъбички, което да доведе до по-висок риск от рак на черния дроб.