Компанията Future Mobility от Китай съобщи за създаването на своя първи електромобил под названието Byton. Стартъпът Future Mobility Corporation (FMC) се управлява от китайски мениджъри, а съществува за сметка на местни инвеститори.

Проектът е основан от бившия вицепрезидент на BMW Карстен Брайтфелд, бившия шеф на представителството на Nissan в Китай Даниел Кирхерт и Стивън Ивсен, който 4 години работи като мениджър по продажбите в Tesla.

Компанията вече е успяла да привлече около 200 млн. долара, които в бъдеще ще бъдат вложени в масовото производство на първия електромобил Future Mobility.

Byton представлява електрически кросоувър със средни размери. По габарити той може да бъде сравнен с Audi Q5, а по обем на вътрешното пространство — с Mercedes S-класа.

Официалната премиера на електромобила е насрочена за януари 2018 г. Тя ще се състои по време на изложението Consumer Electronics Show в САЩ. В продажба возилото ще постъпи през 2019 г.

Този автомобил сме го разработили за Китай, САЩ и Европа. Още от самото начало обаче планираме да го продаваме в целия свят. За целта ще създадем дъщерни компании в различни страни, казва ръководителят на Future Mobility Даниел Кирхерт.

Шефът на компанията отбелязва, че стартът на предварителните поръчки за Byton е планиран за началото на 2018 г. По това време Future Mobility ще започне да развива и своята дилърска мрежа.

Засега за китайския електрически кросоувър знаем малко. По думите на Кирхерт, с едно зареждане возилото ще може да изминава около 500 км. След няколко години Future Mobility планира да пусне още 2 модела електромобили - 7-местен MPV и седан.