Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира растеж на българската икономика от 3.6% тази година и 3.2% догодина, става ясно от публикувания доклад на фонда за перспективите пред световната икономика.

Така МВФ завишава прогнозата си за тази и следващата година със съответно 0.7 и 0.3 процентни пункта спрямо доклада си от пролетта.

Прогнозите на МВФ за българската икономика са малко по-песимистични от данните, съдържащи се в Есенната макроикономическа прогноза на министерството на финансите, публикувана миналата седмица. От нея стана ясно, че финансовото ведомство очаква растеж на БВП от 4% тази година и от 3.9% във всяка от годините от 2018 до 2020 г.

МВФ очаква цените на потребителските стоки у нас да се повишат с 1.1% тази година и с 1.4% догодина. Относно безработицата, фондът прогнозира, че тя ще намалее до 6.6% тази година и до 6.4% догодина.

Възстановяването на глобалната икономика набира сили, счита МВФ. Фондът повиши прогнозата си и вече очаква малко по-силен растеж на световната икономика от 3.6% тази година и 3.7% през 2018 г.

Морис Обстфелд, икономически съветник в МВФ, заяви, че световната икономика е значително по-различна, отколкото преди 18 месеца, когато имаше опасения от застой и финансови сътресения.

Сега картината е друга с ускорен растеж в Европа, Япония, Китай и САЩ“, каза той и допълни, че финансовите пазари не са очаквали по-високите лихвени проценти в САЩ или прекратяването на стимулите на Европейската централна банка (ЕЦБ) да създадат проблеми.

Това положително развитие дава добра възможност за по-голямо доверие, но нито политиците, нито пазарите трябва да изпадат в самодоволство. По-внимателен поглед показва, че възстановяването на световната икономика може да не е устойчиво. В него не участват всички страни, инфлацията често остава под определеното равнище със слаб растеж на заплатите, а перспективите в средносрочен план все още са разочароващи в много части на света“, посочи Обстфелд.

Възстановяването е изправено и пред сериозни рискове. Финансови пазари, които не вземат предвид тези рискове, изпращат подвеждащи послания до политиците. Политиците, от тяхна страна, трябва да поддържат по-дългосрочна визия и да се възползват от настоящата възможност за задействане на структурни и фискални реформи, необходими за по-голяма устойчивост, продуктивност и инвестиции“, допълни Обстфелд.

Канада ще бъде най-бързо растящата страна членка на Г-7 тази година с 3%, прогнозира МВФ. САЩ (2.2%) и Германия (2%) се очаква да бъдат следващите най-добре представили се страни, следвани от Великобритания и Франция (1.6%) и Италия и Япония (1.5%).

Безпокойство за продуктивността

Инфлацията е твърде ниска в много страни, а това означава, че централните банки имат малко маневрено поле да реагират на бъдещи слабости на икономиката с намаляване на лихвите, тъй като те вече са много ниски, предупреждават авторите на доклада.

МВФ предвижда по-слаб растеж във Великобритания и САЩ през 2017 гВ същото време според фонда перспективите пред страните от еврозоната се подобряват

МВФ продължава да е обезпокоен от слабия растеж на производителността, който вреди на перспективите за повишаване на жизнения стандарт. Бързото увеличаване на кредитите в Китай повишава риска от рязък спад на китайската икономика и МВФ отбелязва, че правителството трябва да увеличи усилията си за преодоляване на опасността.

Фондът намеква за безпокойството си и относно администрацията на президента Доналд Тръмп, отбелязвайки, че „несигурността за политиката предизвиква по-голямо безпокойство от обикновено, отразявайки, например, трудните за прогнозиране американски регулаторни и фискални политики“.