Lidl пуска на Острова органично вино, което не води до махмурлук
Lidl пуска първото си органично просеко, от което, според веригата супермаркети, е по-малко вероятно да получите махмурлук, отколкото от обикновеното вино, съобщава Independent.
Но експертите не са напълно убедени. Organic Prosecco Spumante е продукт с ограничена наличност, който ще бъде пуснат във Великобритания на 12 октомври.
Тъй като британците са изпили 12.8 милиона литра просеко тази година, а сезонът на коледните партита наближава, много е вероятно органичното просеко на достъпната цена от 7.99 паунда на бутилка да се разпродаде бързо.
Lidl смята да пусне отново органичното просеко в продажба на 30 ноември, точно навреме за Коледа. Но не е ли органичното просеко, което не причинява махмурлук, твърде добро, за да е истина?
Lidl съобщава, че използваните изби за производството на органичното вино се чистят само с рециклирана вода, а в лозовите масиви не се използват химически торове, хербициди, пестициди и инсектициди.
В обичайното винопроизводство се добавят сулфити, за да остане пресен продуктът за по-дълго време. Но производителите на органично вино използват по-малко сулфити в производствения процес, което означава, че е по-малко вероятно виното да причини махмурлук.
100% органичното вино не трябва да има добавени сулфити и може да съдържа само десет части на милион (ppm). “Макар че малко хора са клинично алергични към сулфитите, истината е, че някои от нас получават обриви или в някои случаи световъртеж и кашлица“, казва експертът по виното Анна Спунър.
„По-вероятно е да получите тези неалергични странични ефекти, ако вече страдате от астма, и макар че те се срещат по-често от истинските алергии, повечето от нас консумират в ежедневието си повече сулфити, отколкото си мислим“, допълва Спунър.
Причиненият от виното махмурлук обикновено се свързва с наличието на серен диоксид, но се смята, че това не е вярно. Изследвания показват, че хистамините, танините или самият алкохол водят до пулсираща глава на следващата сутрин.
„Разбира се, вината с ниско съдържание на сулфити не са магичен нектар и не ни дават право да пием, колкото си искаме. Ако пиете много от това вино, пак ще имате махмурлук и повечето хора, които нямат чувствителност към сулфита, дори може да не забележат разликата“, обяснява Спунър.
Така че дори някои хора да реагират добре на органичното просеко, може би най-добре ще е поне да опитат да пият умерено.