По няколко пъти в годината милиардерът Уорън Бъфет кани студенти, които учат бизнес, в Омаха, Небраска, за да чуят какво има да каже самият Оракул от Омаха.

В средата на октомври Бъфет организира поредното такова събитие със студенти от 10 университета и бизнес училища. По време на събитието от MarketWatch се срещнаха с Бъфет.

Вижте какво мисли той по едни от най-интересните теми в днешно време:

Криптовалутите

Никак не изнeнaдващо, Бъфет смята, че ICO-ата ще свършат зле. “Хората се въодушевяват от големите движения в цената, а Уолстрийт се приспособява към това,” казва той.

Биткойнът в момента се търгува на цена от около 5 700 долара, като пазарната й капитализация надхвърля 90 млрд. долара. Бъфет обаче остава скептик и казва: “Не можете да оцените биткойн, защото, това не е актив, който дава стойност.”

Той добавя, че не може да се каже колко ще стигне цената на биткойна и описва ситуацията като “истински балон в това нещо.”

Автономни автомобили

По-рано този месец компанията на Бъфет Berkshire Hathaway купи сериозен дял в Pilot Travel Centers, която е известна с марката Pilot Flying J - най-голямата верига паркинги за камиони в САЩ.

Бъфет твърди, че гледа на Pilot Flying J като на един стабилен бизнес, но въпросът е колко дълго време ще продължи това.

Запитан за опасността за транспортната индустрия от страна на автономните и електрическите автомобили, Бъфет заявява, че не е особено притеснен. Той признава, че преминаването от дизелово гориво към електрически камиони и самоуправляващи се камиони ще има голям ефект, но не гледа на това като на голям непосредствен риск.

Той всъщност се съмнява, че автономните превозни средства ще имат дори и 10% пазарно проникване до 2030 г.

“Не мисля, че ми харесва идеята да виждам камион с 18 колела, който се движи по пътя без шофьор,” казва Бъфет.

На въпрос за евентуалната стратегия на Berkshire при потенциално свиване на застрахователната индустрия, Бъфет отговаря по следния начин, “Когато изгубиш пари на конни залагания, не е задължително да си върнеш тези пари от конни залагания, това важи и за бизнеса.”

Бъфет казва, че в Berkshire няма някакъв главен план, а компанията “просто продължава да играе играта.”

Чистата енергия

Бъфет подкрепя изцяло чистата енергия. Berkshire е инвестирала 16-17 млрд. долара в добива на вятърна и слънчева енергия плюс още 3-4 млрд. долара в други проекти, свързани с чистата енергия.

Той предвижда, че светът ще се насочи към субсидии за производството на чиста енергия, като промяната ще настъпи по-бързо в САЩ. Бъфет, например, очаква в рамките на три години щатът Айова сам да генерира цялата енергия, която му е необходима от вятърни турбини.

Той също така смята, че ерата на топлоцентралите на въглища в САЩ е към своя край.

Съвети за кариерата

На фона на младата и амбициозна публика пред него, Бъфет обсъди и теми, свързани с работата и живота. Милиардерът, който сега е на 87 години, постоянно споменава как очаква всеки ден, в който отива на работа. Той посъветва студентите да “търсят работа, която биха приели, ако нямаха нужда от работа.”

Бъфет също така наблегна на важността човек да се обгражда с подходящите хора. Когато общувате с хора, на които се възхищавате и прекарвате времето си с хора, които са “по-добри от вас,” ще имате възможност постоянно да се учите и да се усъвършенствате, казва Бъфет.

“Чудесната група приятели е най-големият актив.”

По отношение на правенето на кариера на Уолстрийт, Бъфет подчертава, че темпераментът е далече по-важен от коефициента за интелигентност. “Ако можете да се справите със себе си, можете да се справите и с пазарите,” казва той.

Бъфет също така смята, че светът днес е много вълнуващ и съветва студентите да се възползват по най-добрия начин. “Не забравяйте какво прави живота приятен: да сте креативни и да прекарвате времето си с хора, на които се възхищавате.”