България е най-големият производител на тикви в ЕС. Близо 12 000 хектара обработваеми площи у нас са заети с тикви и кратуни и през 2016 г. страната ни е произвела 130 тона, сочат данни на статистическата служба на ЕС Евростат, публикувани в навечерието на Хелоуин.

След страната ни се нареждат Испания с 97 тона, Франция с 95.5 тона и Германия с 86.6 тона. Извън ЕС най-големият производител на тикви и кратуни е Турция със 138 тона през миналата година.



Независимо дали е Хелоуийн или не, препоръчително е да похапвате редовно тиква, защото тя е призната за една от най-здравословните храни през есента. Ето за какво помага:


Сваляне на килограми

Тиквите са богати на фибри, които забавят храносмилането. В една чаша с тиква се съдържат седем грама фибри. Това е повече, отколкото две филии пълнозърнест хляб. Тиквата засища, но в същото време има ниско съдържание на калории.

Остро зрение

Оранжевият цвят на тиквите идва от високото съдържание на бета каротин, който се превръща във витамин А в тялото. Витамин А е от основно значение за очите и помага на ретината да абсорбира и обработва светлината.

Една чаша тиква съдържа над 200 грама от препоръчителната ежедневна доза витамин А, което я превръща в изключително здравословна храна.



По-добра имунна система

Искате да заздравите имунната си система? Пробвайте тиква. Благодарение на високото съдържание на витамин А, тиквата помага на тялото да се бори със зарази, вируси и заразни заболявания.

Тиквеното масло помага в борбата с различни бактерии и гъбични инфекции. Освен това тиквата съдържа близо 20% от препоръчителното количество витамин С на ден, което помага за по-бързото възстановяване от настинка.


Подмладява кожата

Приемането на тиква помага да изглеждате по-млади. Бетакаротинът в тиквата предпазва от UV лъчите, причиняващи бръчки, но месестата част е прекрасна натурална маска за лице, която почиства и изглажда кожата.

Всичко, от което се нуждаете, е ¼ чаша смляна тиква, яйце, супена лъжица мед и супена лъжица мляко. Смесете ги и нанесете върху кожата, изчакайте 20 минути и измийте с топла вода.



Намалява риска от рак

Бета каротинът е прекрасен за очите и кожата, но знаете ли в какво още помага? Бори се с ракови заболявания. Изследвания показват, че хората, които спазват богата на бета-каротин диета, намаляват риска от някои видове рак, включително на простатата и белия дроб.

Тези 5 зеленчука причиняват странни неща на тялото виНякои зеленчуци могат да причинят странни физически реакции - като например дерматит

Тиквата помага за лечение на диабет

Научни изследвания установиха, че тиквата понижава нивата на глюкоза в кръвта, подобрява поносимостта към глюкоза и повишава количеството инсулин, произвеждано от тялото.