София попада за първи път в топ 100 на градовете с най-големи задръствания в света и е поставена на 83-о място в индекса за трафика на компанията TomTom, който измерва нивото на задръствания в големите градове, както и времето, което се губи в чакане.

В същото време българската столица попада на 23-о място сред градовете с най-големи задръствания в Европа. Софиянци губят по 38 минути на ден в чакане в задръствания.

На година това прави цели 144 часа, сочат данните на TomTom. През 2016 г. най-големите задръствания в София са регистрирани на 20 май, петък.

Заради задръстванията в столицата времето за пътуване се удължава средно с 29%, като повече време се губи в задръстванията вечер, отколкото сутрин – вечерният час пик удължава времето за пътуване с 66% спрямо 58% за сутрешния час пик.

Тези показатели поставят София на сходно равнище по отношение на задръстванията с Портланд, Лозана и Берлин.

Градът с най-големи задръствания в света е Мексико, където трафикът удължава времето за пътуване с 66%. Следват Банкок с 61% и Джакарта с 58%.

Румънската столица Букурещ е градът с най-ужасяващи задръствания в Европа – те удължават пътуването на местните жители с цели 50%. Това поставя града на пето място в света, непосредствено след китайския град Чунцин.

Десетката се допълва от Истанбул, Чънду, Рио де Жанейро, Тайнан и Пекин.

TomTom публикува ежегодно класацията си, а последното й издание показва, че на много места придвижването е истински ад. В основата на индекса е нивото на задръстване във всеки град, изразено в проценти.

Средно ниво на задръстване от 54%, например, означава, че шофьорът се нуждае от 54% повече време, за да измине обичайния си маршрут при идеален трафик.

Топ десет на градовете с най-големи задръствания в Европа:

1. Букурещ

Румънската столица има средно ниво на задръстване от 50%, което достига 90% в сутрешния час пик и 98% във вечерния час пик. Тук шофьорите губят средно 57 минути на ден, или 218 часа на година.

2. Москва

Московските автомобилисти се нуждаят от 44% повече време, за да изминат обичайния си маршрут по време на задръстване. Цифрите достигат 71% и 94%, съответно в сутрешния и вечерния час пик. Водачите губят 189 часа на година в задръствания.

3. Санкт Петербург

Заради трафика във втория по големина руски град в класацията водачите губят 179 часа на година. Нивото на задръстване достига средно 41%, като положението е особено тежко във вечерния час пик – той удължава времето за прибиране с цели 90%. Сутринта цифрата достига 65%.

4. Лондон

Ако водачите не излязат от къщи с характерното за британците спокойствие, гарантирано ще изгубят много нерви. Причината е, че средното ниво на задръстване в града е 40% (64% и 68% в сутрешния и вечерния час пик). Това води до загуба на 152 часа на година.

5. Марсилия

Най-добре е да обикаляте перлата на Лазурния бряг пеша, защото нивото на задръстване в града е 40% и е особено неприятно в края на деня (75%). Сутрешният час пик удължава времето за изминаване на маршрута с 62%. Вследствие на това водачите губят в задръствания 158 часа на година.

6. Рим

В италианската столица трафик и хаос са синоними. Нивото на задръстване в града е 40%, а местните жители губят в задръствания 163 часа на година.

7. Париж

Ако се качите на върха на Айфеловата кула, ще оцените положението – автомобилистите инвестират с 38% повече време, отколкото им е необходимо без интензивен трафик и прекарват в колата 154 часа на година повече от предвиденото.

8. Брюксел

Допълнителното време за придвижване в белгийската столица е 171 часа на година, въпреки че нивото на задръстване в града е 38%.

9. Манчестър

Още един британски град с проблеми с трафика, сходни с тези в Париж и Брюксел. Нивото на задръстване е същото – 38%, а допълнителните часове, прекарани в чакане в колата, достигат 169 часа на година.

10. Атина

Кризата в страната остави някои автомобили в гаража, но проблемите продължават. През 2010 г. нивото на задръствания в гръцката столица, според индекса на TomTom, беше 43%, а сега е намалял едва до 37%.