Мелбърн е най-добрият град за живеене в света за седма поредна година. Главният град на австралийския щат Виктория, известен с модерните си кафенета, барове и алеи, оглави класацията на Economist Intelligence Unit за 2017 г.

140-те града в класацията са оценени в пет категории – стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура. Мелбърн получава общ рейтинг от 97.5 при максимални 100 точки - достатъчни, за да изпревари Виена (97.4) и Ванкувър (97.3).

Още два канадски града – Торонто и Калгари, присъстват в топ пет.

Тази година топ десет е идентичен с миналогодишния. Аделаида, Пърт, Оукланд, Хелзинки и Хамбург допълват десетката. По-нататък в класацията обаче има значителни размествания.

Манчестър губи осем позиции и заема 51-о място заради нарасналата терористична заплаха след бомбения атентат през май на концерт на Ариана Гранде. Рейтингът на Стокхолм също намалява след терористичен атентат през април.

София е поставена на 86-о място, преди Белград (96-о) и Истанбул (114-о), но след Букурещ (83-о).

Най-лошият град за живот в света, според изследването, е Дамаск. Следват Лагос в Нигерия, Триполи в Либия, Дака в Бангладеш и Порт Морсби в Папуа Нова Гвинея.

Въпреки годината на терористични атаки в Австралия, Бангладеш, Белгия, Франция, Пакистан, Швеция, Турция, Великобритания и САЩ, средният рейтинг е нараснал тази година за първи път от повече от десет години.

Манчестър се присъедини към редица европейски градове, преживяващи терористични атентати в последните близо десет години. За съжаление, това повишено състояние на тревога се превърна в нова норма за много градове, но сега сме в ситуация, в която глобалният спад до голяма степен се стабилизира и дори започнаха да се регистрират подобрения“, отбелязва главният редактор на класацията Джон Коупстейк.

Амстердам, Рейкявик, Будапеща, Сингапур и Монтевидео са сред градовете, които повишават рейтинга си. Мелбърн оглавява класацията в последните седем години, а преди това най-добрият град за живот в света от 2002 до 2010 г. беше Ванкувър.

Градовете на челни позиции обикновено са средни по размери, в богати държави и със сравнително ниска гъстота на населението, отбелязват авторите на доклада. „Те могат да осигурят редица дейности за отмора, без да се стига до високи нива на престъпност или до свръхнатовареност на инфраструктурата.

Шест от десетте най-добри града за живеене се намират в Австралия и Канада, които имат население от съответно 2-9 и 3.7 души на квадратен километър. Финландия и Нова Зеландия, които също имат градове в топ десет, са с гъстота на населението между 15 и 18 души на квадратен километър.

За сравнение, средната глобална гъстота на населението е 57 души на квадратен километър“, пишат авторите на класацията.

Австрия не е част от тази тенденция с гъстота от 106 души на квадратен километър, но в сравнение с мегаградове като Ню Йорк, Лондон, Париж и Токио, населението на Виена от близо 1.8 милиона души е сравнително малко.

Глобалните бизнес центрове стават жертви на собствения си успех. Ню Йорк, Лондон, Париж и Токио са престижни центрове с голямо разнообразие от дейности за отмора, но в същото време имат високи нива на престъпност, задръствания и проблеми с градския транспорт“, коментират авторите на допитването.

София остава вторият най-евтин град в ЕССамо в Букурещ разходите за живот са по-ниски от тези в българската столица

Докато Economist Intelligence Unit поставя Мелбърн на върха, сходни изследвания на други организации дават различни резултати. Класацията на Mercer’s за качеството на живота, публикувана през март, поставя Виена на първото място, а Цюрих, Оукланд, Мюнхен и Ванкувър допълват топ пет.

Индексът на PwC на градовете с добри възможности поставя Лондон на първото място - пред Сингапур, Торонто, Париж и Амстердам. През май Deutsche Bank публикува първата си класация за качеството на живота, оглавена от новозеландската столица Уелингтън, която победи други 46 претенденти.