Антикорупционните мерки на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман срещу някои от най-богатитите и влиятелни мъже в страната поставиха 33 млрд. долара лично богатство под заплаха.

Шокиращата поредица от арести засегна и трима от най-богатите хора в емирствата, сред които и принц Алуалид бин Талал, който заема 50-о място в индекса на милиардерите на Bloomberg с лично състояние, оценявано на 19 млрд. долара.

Задържани бяха още вторият и петият най-богати хора в кралството, както и заможен саудитец, занимаващ се с туризъм, и Бакр бин Ладен, наследник на една от най-големи строителни империи в страната.

Арестите, които, според престолонаследника, са част от борбата срещу корупцията, са довели до замразяването на сметките на повече от 35 души, които са арестувани и се смята, че в момента се намират в хотел Ritz-Carlton в Рияд.

Алуалид бин Талал, 19 млрд. долара

Притежава дялове в Twitter Inc., News Corp. и Citigroup Inc.

Той е племенник на покойния крал на Саудитска Арабия - Абдула. Син на принц Талал и принцеса Мона Eл-Сол, дъщеря на първия премиер на Ливан, Рияд Ел-Сол.

Алуалид печели първия си милиард от търговия със земя и като лице за свръзка с мултинационални компании, които търсят местни контакти.

Публичната компания на Алуалид Kingdom Holding Group пусна изявление, в което се казва, че "се радва на солидно финансово състояние" и че правителството има "пълно доверие" на компанията.

Мохамед Ал Амуди, 10.1 млрд. долара

Контролира империя, която има инвестиции в цяла Африка, Европа и Саудитска Арабия.

Роден в Етипия с баща саудитец и майка етиопка.

Мести се в Саудитска Арабия на младини и печели първия си милиард в края на 1980-те години от строителство, подпомогнат от държавна поръчка за участие в строителството на подземно съоръжение за съхранение на петрол.

Сред неговите активи са дялове в най-голямата шведска петролна рафинерия Preem AB, недвижими имоти и множество компании, които действат като подизпълнители.

В Етиопия, където се смята, че е най-големият частен инвеститор, той притежава хотели и златна мина и е инвестирал стотици милиони долари в големи ферми, които отглеждат кафе и ориз.

"Арестът е вътрешен въпрос за кралството и нямаме коментар, освен че чуждестранните компании, управлявани от шейха, остават незасегнати от случилото се", заяви Тим Пендри, базираният в Лондон говорител на Ал Амуди след ареста.

Салех Камел, 3.7 млрд. долара

Предприемачът в сферата на финансите и здравеопазването започва с предоставянето на автобусни превози за поклонниците по време на хадж, а впоследствие основава първото училище за шофьори в кралството.

Той е считан за един от пионерите на ислямското финансиране - метод на банкиране, който следва ислямския закон, а днес е индустрия за 2.2 трлн. долара.

Камел основава базираната в Бахрейн Albaraka Banking Group, ислямска банка с 23.4 млрд. долара активи в края на 2016 г.

Той си създава собствена пазарна ниша, като неговата компания става първата частна компания, която предлага услуги на потребителите.

Базираната в Джеда холдингова група Dallah Albaraka притежава над 10 компании, сред които Dallah Healthcare Company, имотни компании и заводи за бързи закуски.

От Albaraka Banking Group обявиха, че арестът не е оказал пряко влияние върху компанията и че Камел не е в борда на директорите й.

Насер Ал Таяр, 600 млн. долара

60-годишният Таяр натрупва състояние, което е свързно с публичната Al Tayyar Travel Group Holding Co., една от най-големите туристически агенции в Саудитска Арабия.

Основава компанията през 1980 г. с четирима служители и около 300 000 долара, след като преди това работи известно време в отдела по резервациите на авиокомпанията Saudi Arabian Airlines.

Компанията на Ал Таяр резервира самолетни билети и хотекси стаи и организира специализирани екскурзии, като посещения на светите градове за Исляма.

След ареста цената на акциите на компанията се понижи с 10% на борсата в Рияд, достигайки най-ниското си ниво от 2012 г.

Компанията обяви в изявление до борсата, че дейността й продължава и че тя защитава интересите на клиентите и акционерите си.

Бакр бин Ладен

Братът на Осама бин Ладен оглавява една от най-големите строителни компании в кралството - Saudi Binladin Group.

Непубличната компания е основана от бащата на Бакр - Мохамед, през 1931 г., и е участвала в изграждането на някои от най-значимите проекти в кралството - от разширението на Голямата джамия в Мека през летища до икономическия град крал Абдула.

Компанията е генерирала 3 млрд. долара приходи през 2016 г., а собствеността е поделена между над 20 наследници.

Двама от четиримата саудитци, които присъстват в индекса на милиардерите на Bloomberg, не са били арестувани.

Това са хотелиерът Мохамед бин Иса Ал Джабер, чието състояние се оценява на 8.3 млрд. долара и принц Султан бин Мохамед Ал Кабир - най-големият индивидуален акционер в хранителната компания Almarai Company, който разполага с 4.7 млрд. долара.