Още десетки хора бяха арестувани от саудитските власти в четвъртък, с което броят на задържаните достигна 201 души, а следователите съобщиха, че са разкрили корупция за най-малко 100 млрд. долара, предава Associated Press.

Саудитски критици и експерти нарекоха безпрецедентната чистка на принцове и бизнесмени дързък и рискован ход от страна на коронования принц Мохамед бин Салман, насочен към консолидиране на властта му в момент, когато отправя поглед към трона.

Така той опитва да отстрани потенциални конкуренти и да разруши съюзи, създадени с други клонове на кралското семейство.

Чистката се случва в момент на повишено напрежение между Саудитска Арабия и основния й противник в региона Иран заради продължаващия конфликт в Йемен и избухналата отново политическа криза в Ливан.

Саудитският министър на правосъдието Сауд ал-Моджеб каза, че 208 души са били задържани за разпит, седем са били освободени, без да им бъде повдигнато обвинениe, с което в предварителния арест са останали 201 души.

Новооповестеният брой на задържаните е много по-голям от предишните съобщения на правителството заради продължаващата поредица от арести през седмицата.

Чистката започна в събота вечер, като първоначално бяха арестувани 11 принцове и 38 държавни служители, военни и бизнесмени. Те са държани в петзвездни хотели, включително Ritz-Carlton в Рияд.

32-годишният коронован принц, който е син на крал Салман, ръководи разследването, тъй като оглавява новосъздадената антикорупционна комисия.

Сред арестуваните бяха милиардерът принц Алуалид бин Талал и двама синове на покойния крал Абдулах, включително принц Митеб, който до събота ръководеше влиятелната Национална гвардия.

Преди няколко години той беше смятан за претендент за трона и се твърдеше, че е против обявяването на Мохамед бин Салман за коронован принц.

Правителството отказа да разкрие самоличността на другите задържани за разпит, като заяви, че уважава правото им на лична неприкосновеност в тази фаза от разследването. Смята се, че са били замразени 1700 индивидуални банкови сметки.

„Потенциалният мащаб на корупционните практики, който беше разкрит, е много голям“, каза ал-Моджеб и допълни, че въз основа на разследванията в последните три годиниq може да се говори за злоупотреба с поне 100 млрд. долара чрез корупция и присвояване.

Ал-Моджеб потвърди, че са предприети действия за замразяване на лични банкови сметки, но не разкри никакви цифри. Правителството подчерта, че са замразени само лични сметки, така че бизнесът е останал незасегнат.

Саудитците се оплакват от години от ширещата се корупция и злоупотреба с държавни средства от топ ръководители в система, където шуробаджанащината също е широко разпространена.

В последните години саудитски семейства трябваше да се борят със строгите мерки за икономии, които увеличиха разходите, а в същото време стана ясна, че вече не могат да разчитат на високоплатена държавна работа.

В същото време отдавна се смята, че членове на голямото кралско семейство и техните бизнес съдружници са над закона. Членовете на кралското семейство получават месечна издръжка от държавната хазна, чиято сума не се разкрива, която започна да се отпуска в годините на високи цени на петрола.

След като цените на петрола намаляха преди три години, без да се възстановят напълно, Саудитска Арабия въведе нови данъци и отмени някои субсидии, за да повиши доходите и да намали държавните разходи.

Привърженици на Мохамед бин Салман казват, че борбата с корупцията е част от плана „Визия 2030“ на коронования принц, предвиждащ преструктуриране на страната и намаляване на зависимостта й от приходите от петрол.

Фейзал Абас, саудитският главен редактор на ежедневника Arab News, писа тази седмица, че кралството е „обречено, ако се бори с корупцията и обречено, ако не се бори с нея“.

„Всеки, който разбира кой кой е в Рияд, знае много добре, че нито един от арестуваните – кралски особи или не, има или е имал някакво политическо влияние в настоящата обстановка“, отбеляза Абас.

„По-важното е, че просто е удивително как малцина забелязват очевидното, а то е, че всички задържани са невероятно богати“, допълва журналистът.

Но независими саудитски наблюдатели казват, че антикорупционното разследване е насочено само към избрани членове на кралското семейство, представители на правителството и бизнеса. Освен това много от арестуваните са били министри по времето на крал Салман, което поставя въпроса къде започва и къде свършва отговорността.

Макар че малцина биха оспорили твърденията, че някои принцове и топ ръководители са се обогатили в годините си във властта, подборът на задължаните поражда спекулации, че чистката е политическа.

Арестът на принц Митеб изпъква, защото той беше последният принц от неговото поколение в реална властова позиция, което го превръщаше в потенциално препятствие към трона за Мохамед бин Салман.

По-рано тази година коронованият принц издейства отстраняването на друг по-опитен принц от линията за наследяване. Мнозина се възмущават и от неотдавнашната покупка на яхта от Мохамед бин Салман, която се оценява на между 200 и 500 млн. долара.

Наблюдателят на Саудитска Арабия Томас Липман каза, че е трудно да се прокара разделителна линия между корупцията в Саудитска Арабия и начина, по който са били печелени бизнес сделки и договори през годините.

„Изобщо не вярвам, че целта е да се разруши системата на плащанията под масата и корупцията. Целта е премахване на властовите центрове“, казва Липман, автор на книгата „Саудитска Арабия на ръба: Несигурното бъдеще на един американски съюзник“.

Американският президент Доналд Тръмп одобри чистката, като заяви, че кралят и коронованият принц „знаят точно какво правят“. Френският президент Еманюел Макрон каза пред журналисти в Обединените арабски емирства, че няма да прави оценки.

„Това не е ролята на президента и аз също не бих очаквал лидер на чужда страна да се меси във вътрешни работи“, заяви Макрон.

По-късно вчера френският президент посети Саудитска Арабия и се срещна с коронования принц. Разговорите им вероятно са били посветени на кризата в Ливан, предизвикана от внезапната и мистериозна оставка на премиера Саад Харири.

Той обяви оттеглянето си в предварително записано съобщение от Саудитска Арабия по-рано тази седмица.

Хасан Насрала, лидер на Хизбула и една от най-влиятелните фигури в Ливан, открито заяви, че Саудитска Арабия е изиграла роля за оставката на Харири и той може да е държан против волята му в кралството.

Саудитска Арабия нареди на всичките си граждани „незабавно“ да напуснат Ливан, на фона на нарасналото напрежение с Хизбула и Иран, който е покровител на групировката.

В кратко съобщение, разпространено от държавната Saudi Press Agency, саудитските граждани бяха предупредени да не пътуват до Ливан.

По-рано тази седмица външният министър на Саудитска Арабия Адел ал-Джубеир предупреди, че правителството му ще третира Ливан като враждебна страна, докато Хизбула е в правителството. Той допълни, че участието на групировката в правителството е „военно действие“ срещу Саудитска Арабия.

В Йемен, където ръководената от саудитците коалиция се бори с шиитските бунтовници от март 2015 г., ООН и над 20 хуманитарни организации съобщиха, че блокада на всички пристанища в разкъсваната от война страна заплашва с „глад и смърт“ милиони хора.

Ако коалицията не свали блокадата, Йемен ще се изправи пред „най-големия масов глад в света от десетилетия насам с милиони жертви“, съобщи заместник-генералният секретар на ООН за хуманитарните въпроси Марк Лоукок.

Коалицията затвори всички пристанища и спря доставките на хуманитарна помощ, след като йеменските бунтовници хуси изстреляха балистична ракета през уикенда, която беше прихваната близо до Рияд.

Саудитска Арабия обвини за удара Иран, който подкрепя хусите, но отрича да ги снабдява с оръжие.