Потреблението на енергийни ресурси ще скочи значително в близко бъдеще поради нарастващата популация на Земята и подобряващия се стандарт на живот.

Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих по време на инвестиционен форум проведен в Рияд, предава CNBC.

„Потреблението на енергия се очаква да скочи с около 45% до 2050 година, като това означава, че ще има голяма нужда от нови енергийни доставки“, казва Халид ал-Фалих.

Въпреки, че в последните години иновативните източници на енергия навлезнаха сериозно в ежедневието, класическите средства за утоляване на енергийните нужди ще продължат да заемат по-големия дял от този пазар и в бъдеще, сочи прогнозата на саудитския министър.

„До 2050 година, изненадващо за много от нас, възобновяемите енергийни източници ще отговарят за едва 10% от търсенето и то при все бързите му темпове на растеж“, посочва Халид ал-Фалих, който е и президент на саудитската енергийна компания Saudi Aramco.

„Петролът, природният газ и въглищата ще продължат да съставят около 75% от енергийните доставки до 2050 година“, добавя той.