Търсенето на петрол в световен мащаб ще се ускори по-бързо от очакваното през тази година, според Международната агенция по енергетика (МАЕ), която ревизира нагоре прогнозата си за 2017 г.

Голямото търсене през второто тримесечие подкрепи пазара на петрол, който изпитваше затрудния с ребалансирането, след като свръхпредлагането натисна сериозно цените надолу, се казва в септемврийския доклад на МАЕ.

Търсенето е нараснало с 2.3 млн. барела дневно, или 2.4%, през второто тримесечие на 2017 г., което накара базираната в Париж организация да завиши прогнозата си за ръста за годината до 1.6 милиона барела дневно, или 1.7%. За 2018 г. от МАЕ предвиждат ръст от 1.4 млн. барел дневно, или 1.4%.

През август от агенцията прогнозираха, че годишният ръст ще достигне 1.5 млн. барела днвено, което пък бе завишение на прогнозата за юли, когато МАЕ обяви, че очаква ръст от 1.4 млн. барела дневно.

В интервю за CNBC Нийл Аткинсън от MAE, заяви, че "доста сериозното" търсене е индикация, че ребалансирането на пазара "е в ход."

Това идва на фона на понижението на предлагането през август, което дойде вследствие както на целенасочено предприети мерки, така и на непланирани събития.

Производството на ОПЕК намалява през август за първи път от пет месеца насам, след като безредици в Либия нарушиха добива, а някои страни членки на ОПЕК ограничиха производството си. Нивото на спазване на споразумението за ограничаване на производството достигна 82% през август, в сравнение със 75% преди това.

Ефект върху предлагането оказа и ураганът Харви, който временно затвори редица рафинерии. Вследствие на бурята производството през август е намаляло с близо 200 000 барела на ден, според някои прогнози.

Очакваните загуби за септември са за 300 000 барела на ден. Според Аткинсън обаче този спад няма да има "трайно въздействие."

Като цяло предлагането в световен мащаб е намаляло със 720 000 барела на ден през август.

Според Аткинсън тази промяна вече е отразена на пазарите, които бързо се възстановиха от ефектите на климатичните условия и в момента спот цената на петрола е по-висока от тази на фючърсите (т. нар. backwardation).

Петролът от сорта брент се търгуваше на цена от 54.39 долара за барел по-рано днес, докато цената на щатския лек суров бе на ниво от 48.31 долара за барел.