Цената на петрола ще се срине до едва 10 долара за барел в следващите 6 до 8 години, на фона на алтернативните горива, които привличат все повече инвеститори, заяви пред CNBC Крис Уотлинг, главен изпълнителен директор на Longview Economics.

По отношение на 2018 г., според Уотлинг, ключов катализатор за цената на петрола може би ще бъде първичното публично предлагане на Saudi Aramco, което е насрочено за второто полугодие.

На въпрос относно излизането на Saudi Aramco на международните пазари на акции, Уотлинг казва: "Смятам, че е по-добре да свършат това по-бързо, преди цената на петрола да падне до 10 долара за барел."

Уотлинг обяснява, че не очаква непременно подобен голям спад в цената на петрола в идните седмици или месеци, но според него в дългосрочен план "това, което ще се случи с електрическите автомобили, е много, много важно" предвид факта, че около 70% от петрола се използва за транспортни цели.

"Забравяме, нали? Преди 120 години светът живееше без петрол. Петролът не винаги е движел световната икономика. Идеята е, че алтернативната енергия под различни форми набира скорост и нещата се променят," добавя той.

Главният изпълнителен директор на Longview Economics прогнозира, че цената на петрола в крайна сметка ще падне до 10 долара за барел в следващите 6 до 8 години.

Вчера Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че глобалната перспектива пред петролните пазари през 2018 г. може да попари надеждите за по-високи цени. В своя доклад от МАЕ изтъкват, че натрупванията на резерви по света, нарастващото производство в страните извън ОПЕК и статичното търсене при петрола може да натежат на цената на суровината.

Най-новият доклад на МАЕ бе публикуван на фона на оптимистичните прогнози от страна на ОПЕК, според която има индикации, че пазарът се ребалансира след няколкото години на ниски цени.

Цената на петрола се срина от близо 120 долара за барел през юни 2014 г. вследствие на слабото търсене, по-евтиния долар и ръста в добива на шистов петрол в САЩ.

Нежеланието на ОПЕК да намали производството също бе счетено за една от ключовите причини зад спада. В края на 2016 г. обаче от организацията се заеха да ограничат производството в края на 2016 г.

Цената на петрола от сорта брент бе на ниво от 57.39 долара за барел днес, отбелязвайки повишение от 2%, докато щатският лек суров петрол поскъпна с 1.8%, до 51.50 долара за барел.