Страните членки на ОПЕК изглежда се обединяват около мнението за удължаване на споразумението за ограничение на производството с други страни износителки на петрол с девет месеца – ход, който би подкрепил цената на петрола.

Това би удължило споразумението между ОПЕК, Русия и други страни производителки на петрол за намаляване на производството с 1.8 млн. барела на ден през цялата следваща година. Страните постигнаха споразумение миналия септември и вече го удължиха веднъж до март 2018 г.

Според източници на Reuters, на следващата си среща през ноември ОПЕК може да не достигне до съгласие по отношение на продължаването на споразумението. Вместо това страните от организацията може да изчакат до началото на следващата година, за да вземат окончателно решение.

Цените на петрола нараснаха след излизането на информацията.

ОПЕК може да отложи решението на срещата си на 30 ноември, ако търсенето на суров петрол и петролни продукти остане голямо, според източник на Reuters.

От ОПЕК и от Международната агенция по енергетика (МАЕ) наскоро информираха, че търсенето е нараснало, въпреки че в последния си доклад от МАЕ изразиха опасения по отношение на ръста на потреблението в бъдеще.

Три различни източника са потвърдили пред Reuters, че ОПЕК клони към продължаване на споразумението с между шест и девет месеца, което би спомогнало за справянето със свръхпредлагането на пазара.

ОПЕК се опитва да свали запасите на петрол в световен мащаб до средното им петгодишно ниво. От организацията обявиха през миналата седмица, че запасите на страните от ОИСР са били малко под 3 млрд. барела през август, или с около 171 млн. барела над петгодишното средно ниво.

Според същите източници няма вероятност ОПЕК да намалява производството с повече от 1.8 млн. барела дневно.