Цената на петрола запази върха си за този месец, след като иракските сили поеха контрол над богатия на петрол град Киркук от автономните кюрдски бойци, докато в същото време азиатските акции запазват позициите си - на фона на оптимизма около предстоящите печалби на компаниите.

Лихвите по краткосрочните щатски държавни облигации скочиха, след като се появи информация, че президентът на САЩ Доналд Тръмп предпочита икономиста от Станфорд Джон Тейлър за нов председател на Федералния резерв.

Японският индекс Nikkei остана без промяна след 10-дневната си печеливша серия до вчера, докато азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI бележи повишение от 0.1%, което е 10-о за последните 12 сесии.

Цените на петрола се задържаха близо до най-високите си нива от близо три седмици, след като иракските правителствени сили поеха контрол над важния град Киркук, който досега бе под контрола на кюрдските сили, което породи опасения относно доставките на петрол.

С напредването на иракските сили кюрдските оператори за кратко блокираха около 350 000 барела от дневното производство в две големи петролни полета в Киркук, изтъквайки като причина съображенията за сигурност.

Въпреки че производството бе възобновено скоро след това, опасенията по отношение на производството и ескалация на конфронтацията между Багдад и кюрдите остават.

Щатският лек суров петрол се търгуваше на цена от 51.78 долара за барел, отчитайки леко повишение, след като вчера достигна 52.37 долара. Повишението е от 6.7% от триседмичното дъно от 49.10 долара за барел, достигнато на 6 октомври.

Цената на петрола от сорта брент бе на ниво от 57.84 долара за барел - без промяна за деня, след като вчера се повиши до 58.47 долара за барел.

Лихвите по краткосрочните щатски държавни облигации скочиха вчера, след като Тръмп се срещна с икономиста от Станфордския университет Джон Тейлър, за да обсъдят позицията председател на Федералния резерв.

Тейлър е известен с предпочитанията си към по-високи лихви, в сравнение с настоящите. Тръмп се срещна и с други кандидати за поста и се очаква да се срещне и с Джанет Йелън в четвъртък.

Основните валути до голяма степен се търгуват без промяна.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.1782 спрямо долара, отчитайки лек спад, в сравнение с предходния ден.

Доларът поскъпна до 112.07 йени, след като вчера падна до 111.65, което бе най-ниското му ниво от 26 септември насам.

При суровините, медта се оскъпи до 7 134.5 долара за тон, достигайки тригодишен връх, след като скочи с 3.7% в понеделник, записвайки най-големия си ръст от около 10 месеца, подпомогнат от перспективите за икономическия растеж. За последно суровината се търгуваше на ниво от 7 110.5 долара за тон.