Докато азиатските лидери постилат червения килим за посещението на Доналд Тръмп, южният индийски град Хайдарабад се подготвя за визитата на дъщерята на американския президент Иванка, като прибира просяците от уилиците и ги вкарва в затвора.

Полицията в Хадарабад започна да задържа цели семейства от просяци, тъй като местната власт забрани просията в града за срок от 2 месеца.

Заповедта идва три седмици преди Иванка Тръмп да пристигне в града, за да присъства на бизнес конференцията Global Entrepreneurship Summit, която ще се проведе между 28 и 39 ноември, предава Financial Times.

Работата по „почистването” вече започна.

В сряда тази седмица близо 400 просяци са били прибрани от предградието Гошамахал, след което са настанени в „рехабилитационен център”, намиращ се в близкия затвор, посочва местният шеф на полицията, цитиран от индийските медии.

„Някои просяци спорят с нас, че отнемаме свободата им да живеят, където си искат”, казва един от полицаите пред Indian Express.

“Но ние им казваме, че това е за тяхно добро, тъй като ще отидат в рехабилитационен център, където ще се погрижат за тях”, казва служителят на реда.

Заповедта за всичко това идва от Махендър Реди, полицейският шеф в Хайдерабад, който осъжда „неприличния начин” на просене в града.

По думите му, употребата на деца и хора с увреждания, за да просят из оживените кръстовища в града, „предизвиква раздразнение и неудобство” и е „опасно за сигурността на движението по пътищата и обществото като цяло”.

Визитата на Иванка Тръмп се взема доста насериозно от индийските власти, тъй като в страната се смята, че миналогодишната визита на техния премиер Нарендра Моди в САЩ е била успешна.

Събитието Global Entrepreneurship Summit ще бъде открито от Моди, като конференцията се провежда за първи път в Азия.

Просията е сериозен проблем за индийските градове, които през последните години се развиват доста бързо поради работниците, пътуващи из страната в търсене на работа.

Според доклад на Индийската комисия по човешки права, през миналата година 300 хил. деца са били насилвани да просят от различните картели в страната.

Въпреки това, полицейските акции срещу просяците са нещо твърде рядко в Индия.

По време на визитата на принц Чарлз в Делхи подобни мерки не бяха взети.

За последно подобна акция в Хайдерабад е имало по случай визитата на Бил Клинтън през 2000 г., когато той бе президент на САЩ.

Тазгодишната „чистка”, според местните власти, ще означава преместването на 6 хил. души от улиците на града.