Mar-a-Lago - един от луксозните курорти на президента на САЩ Доналд Тръмп, е получил 70 визи, с които ще може да наеме чуждестранни работници за зимния сезон, информира Palm Beach Post.

Това е с 9% повече от миналата година, когато в Mar-a-Lago са били наети 64 работници по визовата програма H-2B.

С новите визи ще бъдат наети 20 чуждестранни готвачи, 35 сервитьори и 15 камеририерки за туристическия сезон 2017-18, според Министерството на труда на САЩ. Те ще бъдат назначени на почасово заплащане, вариращо от 10.33 долара (за почистващия персонал) до 13.34 долара (за готвачите).

Временните визи ще им позволят да работят от октомври 2017 г. до края на май 2018 г.

Една от нещата, на които Тръмп наблягаше най-много по време на кандидат-президентската си кампания, бе, че американските компании трябва да наемат американски работници. В ролята си на президент той разкритикува Ford Motor Company, Carrier Corp. и други за това, че изнасят работни места в Мексико.

Курортът Mar-a-Lago е подал заявление за визи за чуждестранни работници през юли, когато президентът стартира “Седмица на произведеното в Америка.”

Тогава Тръмп заяви: “Ние смятаме, че работни места трябва да се предлагат първо на американците. Това логично ли е?”

През годините много продукти, продавани от Trump Organization, също са били произвеждани в чужбина. Модната линия на неговата дъщеря Иванка Тръмп се шие изцяло в чужбина.

Mar-a-Lago не е единственият курорт на Тръмп, където тази зима ще се трудят чуждестранни работници. Trump National Golf Club в Джупитер, Флорида, е получил визи за 10 сервитьори и шестима готвачи, а Trump National Golf Club Westchester в Ню Йорк се е сдобил с визи за осем сервитьори.

По време на един от предизборните дебати сенаторът Марко Рубио разкритикува Тръмп за това, че наема чуждестранни служители в своите курорти.

Тогава Тръмп отговори, че американски работници “се намират трудно” и че получаването на визи за чуждестранни работници е “законно,” а неговата компания “не е имала избор.”

По закон компаниите трябва да пуснат обяви в два различни местни вестника, преди да кандидатстват за визи за чуждестранни служители. От Mar-a-Lago пуснали две трудно откриваеми обяви с дребен шрифт и без телефон или електронен адрес за контакти, информира Washington Post през август.

Работниците можело да кандидатстват единствено чрез факс или по пощата.

От агенцията по труда CareerSource Palm Beach County са заявили пред Palm Beach Post, че има много американци, които имат желание да работят в Mar-a-Lago. “В момента имаме 5 136 квалифицирани кандидати в окръг Палм бийч за различни позиции в туристическия сектор,” казват от агенцията.

Миналото лято CNN информира, че през последните 15 години компании на Тръмп са използвали най-малко 1 256 чуждестранни служители, често от Румъния и Южна Африка.