Броят на смъртните случаи, свързани с терористични атаки, намалява във втора поредна година през 2016 г., въпреки че повече западни страни са били засегнати - на фона на промяната в тактиката на терористите и насочването към атаки на самотни вълци, сочи глобално проучване.

Жертвите от терористични атаки са намалели с 13%, до 25 673 през миналата година, което е и с 22% под върха от 2014 г., според петото издание на Глобалния индекс на тероризма, изготвян от Института за икономика и мир.

Най-голям спад в броя на жертвите отчита Нигерия, където понижението е от 80%, след като страната си върна големи територии в северната част от терористичната групировка Боко Харам. Други страни, които отчитат сериозен спад, са Афганистан, Пакистан и Ирак.

В доклада тероризмът се определя като “заплаха или реално използване на незаконна сила и насилие от страна на недържавно действащо лице за придобиването на политическа, икономическа, религиозна или социална цел чрез страх, принуда или сплашване.”

От 35 страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в 27 е имало поне по една тероростична атака през миналата година. За сравнение, броят им е 22 през 2015 г.

Общият брой на жертвите се е увеличил до около 265, в сравнение с около 240 в предходната година, което представлява малко над 1% от общия брой на жертвите в световен мащаб.

Израел и Турция не са включени в данните за ОИСР, “тъй като естеството на теростичните заплахи в тези страни има специфичен исторически произход и интензивност,” казват от института.

“Като цяло посланието е, че общият брой на смъртните случаи е по-малък,” казва Даниел Хислоп от института. “Тук остава уговорката, че броят на смъртните случаи в страните от ОИСР нараства и се разпространява в повече държави.”

Ислямска държава

Средните разходи за организирането на извършените напоследък в Европа терористични нападения са по-малко от 10 000 долара, се казва в доклада.

Около три четвърти от смъртните случаи в ОИСР са свързани с Ислямска държава, въпреки че повечето пъти атаките са осъществявани от нападатели със слаби връзки с групировката, казва Хислоп.

Няма гаранции обаче, че претърпените наскоро от групировката поражения в Сирия и Ирак ще намалят броя на нападенията, според Хислоп.

Около 28 000 бойци от 50 страни са се присъединили към Ислямска държава от 2012 г. насам. Броят им е по-малък, в сравнение с оценките в други проучвания. От тях между 3 900 и 4 300 са от Европа, според института.