Учените смятат, че популациите на акули край бреговете на Калифорния се увеличават.

Според LA Weekly, тазгодишните резултати от наблюдението на тези хищници са "особено интензивни".

В началото на лятото по плажовете на Калифорния почти всеки ден е съобщавано за наличие на акули, което пък означава, че ивиците са затваряни за няколко дни.

Тези морски бозайници съвсем не са непознати в тези води.

"Повечето хора не осъзнават, че предният ни двор - предния двор на Лос Анджелис - е дом на една от най-големите популации на бели акули в света", казва Крис Лоу, професор по морска биология в Cal State Long Beach за Los Angeles Magazine.

След като се родят, малките акули трябва да се грижат сами за себе си.

Тези в Тихия океан се отправят към плитките заливи на Калифорния, където водата е по-топла, храната е изобилна и има по-висока естествена защита от хищници, посочва T+L.

Обикновено новородените акули живеят в калифорнийските заливи от май до октомври, а когато застуди, се отправят към по-топли води.

От 2014 г. насам обаче учените са забелязали, че заливите по крайбрежието на Калифорния не се охлаждат нормално, така че по-младите акули нямат причина да ги напускат.

Така новородените се присъединяват към вече едногодишните акули, което води до удвояване на популацията им в района.

Има няколко други теории, които учените използват, за да обяснят скока в броя на съобщенията за видени акули, включително увеличаване на усилията за защита на дивата природа и по-добрата технология за откриване на водните хищници.

Морските биолози препоръчват на всеки, който се притеснява от атаките на акули, които са много редки, да плува в компания, тъй като акулите са по-склонни да атакуват самотниците.