Страстен пушач запалва цигара на терасата на парижко кафене – обичайна гледка в безброй френски филми, която обаче скоро може да остане в миналото, ако здравното министерство в страната осъществи плановете си да забрани пушенето във филмите, пише Daily Telegraph.

Жан-Пол Белмондо с постоянно висяща цигара в устата му в класическия филм на Годар „До последен дъх“ е съвършен пример за романтичния имидж, придаван на цигарите на големия екран във Франция.

Това беше през 1960 г., когато много повече хора пушеха, но дори днес над три четвърти от произведените във Франция филми продължават да показват пушещи хора, показват данни на френски сенатор.

Здравният министър Агнес Бюзин казва, че това трябва да се прекрати в рамките на плановете й да „денормализира“ пушенето, което убива около 75 000 души на година във Франция. „Знаем, че големи рекламни кампании, които насърчават хората да откажат цигарите, не вършат работа“, заяви Бюзин и добави, че трябва да бъдат изпробвани други методи като таргетирането на младите хора в социалните мрежи или забраната на цигарите на големия екран

„Не разбирам значението на цигарите във френското кино“, изтъкна министърът. Тя ще се свърже с френския министър на културата, който отговаря и за филмовата индустрия в страната, за да обсъдят проблема. Очаква се да бъдат взети мерки, чието естество не се разкрива, така че френските режисьори и сценаристи да се откажат от цигарения си навик.

През юли Бюзин обяви, че цената на цигарите постепенно ще се повиши от средно около 6.50 евро за пакет до 10 евро в идните три години. Тя допълни, че броят на пушачите във Великобритания е намалял от около 30% до 20% в последните десет години, тъй като правителството води политика на сериозно повишаване на цената. Във Франция пушачите продължават да са около 30% от населението.

Миналата година Световната здравна организация призова правителствата да поставят предупреждение „не се препоръчва за деца под 18 години“ на всеки филм, в който се пуши, така че децата и юношите да не бъдат подтиквани към цигарите.

Според данните на СЗО през 2014 г. цигари са били показвани в 44% от холивудските филми, а 36% от тях са били оценени като подходящи за млада аудитория.