Технологичният гигант Tencent стана първата китайска компания с пазарна капитализация над 500 млрд. долара. Това обаче се отрази положително и на един от основните акционери в компанията Пони Ма.

Данни на Forbes сочат, че неговото състояние по последни данни възлиза на 48.3 млрд. долара. По този начин Ма вече е по-богат, както от основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, така и от членовете на фамилията Уолтън, които са наследниците на Walmart.

Ма притежава 9% от капитала на Tencent Holding. Компанията е собственик на приложението за чат WeChat, което се ползва от 960 млн. потребители, а наскоро придоби и 12% от акциите на Snap, която от своя страна притежава Snapchat.

Tencent също така притежава миноритарни дялове в редица компании като Tesla Motors, Activision Blizzard, индийските Flipkart, Hike, Practo и конкурента на Uber в лицето на Ola.

Ма доскоро бе и No. 2 в класацията на най-богатите китайци. Лек спад в акциите на China Evergrande Holdings, компанията за недвижими имоти, която се притежава от Хуй Ка Ян и ръста в пазарната оценка на Tencent доведоха до разместване и в това подреждане.

Днес Пони Ма е No. 1, следван от Джак Ма, който притежава друга от големите китайски технологични компании - Alibaba, докато Хуй Ка Ян оформя челната тройка на най-богатите китайци.