Бил Гейтс може и да не остави по-голяма част от състоянието си, оценявано на 89 млрд. долара, на своите три деца, но пък ги подготвя така, че да тръгнат по неговите стъпки.

Гейтс е роден и израства в Сиатъл, Вашингтон, където на 13-годишна възраст се записва в гимназията Лейксайд - частно училище, намиращо се на брека на езерото Вашингтон.

Докато учи там, Гейтс открива любовта си към компютрите и се запознава с Пол Алън, с когото впоследствие основават Microsoft, пише Business Insider.

Двете най-големи деца на Гейтс - 21-годишната Дженифър и 18-годишният Рори, също са завършили Лейксайд, докато 16-годишната Фиби в момента все още учи там. Дженифър вече е студент в Станфордския университет.

"Лейксайд е едно от най-добрите неща, които са ми се случвали," казва Гейтс в реч, която изнася в училището през 2005 г. Тогава той обяви, че дарява 40 млн. долара на Лейксайд.

"Опитът и проницателността, които с Пол Алън придобихме тук, ни дадоха увереността да създадем собствена компания въз основа на една откачена идея, с която никой друг не беше съгласен, а именно че компютърните чипове ще станат толкова силни, че компютрите и софтуерът ще се превърнат в инструмент, който ще присъства на всяко бюро и във всеки дом," казва Гейтс. "Ако не беше Лейксайд, нямаше да има Microsoft."

Гейтс обаче не винаги е бил толкова добре настроен към Лейксайд. "В онези дни в Лейксайд учеха само момчета, трябваше да се носи сако с вратовръзка и всяка сутрин се посещаваше параклиса. За известно време дори обмислях да се проваля на приемния изпит," казва още Гейтс в речта си.

"Реших обаче да се представя възможно най-добре на изпита и за мой късмет бях приет," казва Гейтс. "Сега най-накрая съм готов да кажа това, което нито един син не иска да казва, особено публично: "Татко, вие с мама бяхте прави."

В момента в училището учат и момчета, и момичета от 5-и до 12-и клас, или общо 860 ученици. Годишните разходи на ученик за 2017-2018 г. възлизат на 33 280 долара, в които не влизат допълнителни такси за учебници, обяд, лаптоп и транспорт, които може да достигнат до 4 700 долара.

Училището е известно с отличната си подготовка в така наречената сфера STEM (наука, технологии, инженерство и математика). Компанията Niche, която събира информация за училищата в САЩ, класира Лейсайд на първо място в STEM сферата сред всички училища в щата Вашингтон, и на 10-о място в САЩ.

Дали децата на Гейтс са приети в училището с помощта на техния известен баща е неясно, но процесът по приема е доста тежък. Според Private School Review, едва 17% от кандидатстващите в училището биват приемани.