Предприемачът Бил Гейтс и съдружникът му Пол Алън основават компанията Microsoft на 4 април 1975 г. Впоследствие тя ще се превърне в най-голямата софтуерна компания в света и ще направи Гейтс най-богатия човек в света. Гейтс използва името Microsoft за първи път на 29 ноември 1979 г.

В тази връзка ви припомняме как е създадена и развивана една от най-влиятелните и доходоносни технологични компании в историята.

Първата среща на Бил Гейтс с компютър е в частното му училище Lakeside School в Сиатъл. Той прекарва много часове в компютърната зала в училището, където пише първата си компютърна програма на 13-годишна възраст.

Гейтс и Пол Алън били толкова увлечени от компютрите, че създали програма - основата на микропроцесора Intel 8008, който бил използван за анализ на данните за трафика в щата Вашингтон.

По-късно Гейтс е приет да учи в Харвардския университет, но напуска през 1975 г., за да създаде Microsoft, заедно с Алън.

Раждането на Microsoft

В средата на 70-те години на миналия век, когато пишещите машини и индигото са нещо напълно обичайно, Гейтс и Алън имат доста напредничава визия – компютър на всяко бюро и във всеки дом.

Вдъхновени от статия в списание за първия микрокомпютър в света, двамата съдружници започнали да развиват програмния език BASIC за микрокомпютъра MITS Altair 8800. Те представили творението си на MITS и компанията се съгласила да го разпространява като Altair BASIC.

Алън бил нает от MITS, а Гейтс си взел отпуск от Харвард, за да работи с него в Албакърки, щата Ню Мексико, през ноември 1975 г. Те официално създали малка компания с 30 служители, наречена Micro-Soft, на 4 април 1975 г. с Гейтс като генерален директор. Той така и не се завръща в Харвард.

Microsoft става независима от MITS в края на 1976 г., но продължава да развива софтуер за програмиране на езици за различни системи. Компанията се мести от Албакърки в Белвю, щата Вашингтон, на 1 януари 1979 г.

В ранните години на Microsoft Гейтс наблюдава бизнес делата, но продължава да пише и кодове. През юли 1980 г. IBM се свързала с Microsoft, за да поръча операционна система за новия си персонален компютър.

За тази сделка Microsoft купила система, наречена 86-DOS от компанията Seattle Computer Products и след като я адаптирала за персоналния компютър, я доставила на IBM като PC DOS в замяна на хонорар от 50 000 долара.

Грешката, която Бил Гейтс би поправилСъстоянието му се оценява на 87 млрд. долара

Но Гейтс не предложил да продаде авторските права за операционната система, защото смятал, че други хардуерни компании ще клонират системата на IBM.

Оказал се прав и продажбите на PC DOS превърнали Microsoft в голям играч в индустрията. Продажбите на компанията нараснали от седем милиона долара през 1980 г. на 16 милиона долара през 1981 г.

Възходът на Windows и Office

Гейтс наблюдава преструктурирането на Microsoft през юни 1981 г. - компанията останала в щата Вашингтон, а Гейтс станал неин президент и председател на Борда на директорите. По това време той вече си е спечелил репутация на дистанциран от останалите човек.

Гейтс се срещал редовно с висшите мениджъри и програмните мениджъри на Microsoft и според слуховете, използвал обиден език, като ги хокал за пропуските в бизнес стратегиите им, които поставяли в опасност дългосрочните интереси на компанията.

Microsoft пуска първата версия на операционната си система Windows 1.0 през 1985 г., но критиците я смятат за бавна и тромава. Нови проблеми възникнали, когато набиращият сили конкурент Apple завел дело срещу Microsoft с обвинения в плагиатство на много по-лесната й за употреба операционна система Macintosh.

В крайна сметка, в средата на 90-те години на миналия век съдът отсъдил в полза на
Micorosft.

През февруари 1986 г. компанията преместила централата си в Редмънд, а на 13 март същата година излязла на борсата с огромен успех, като превърнала Гейтс в един от най-богатите хора в САЩ. На следващата година 31-годишният Гейтс става най-младият милиардер в света.

С течение на годините Гейтс работел усилено да подобри Windows и въвел пакета Office с приложения, като Microsoft Word и Microsoft Excel.Той успял да убеди ключови производители на компютри да инсталират предварително софтуера на Microsoft на всеки компютър, който продават.

До 1993 г. 85% от компютрите в света работели с операционна система Windows.

Приливната вълна на интернет

Може би най-голямото съжаление на Гейтс е, че не успява да пренесе доминацията на Microsoft от бюрото в мрежата. През 1995 г. той пише доклад до служителите си, озаглавен „Приливната вълна на интернет“, в който се казва, че глобалната мрежа е „единственото най-важно развитие, което ще се случи след настолните компютри на IBM”.

Но Micorosft не вижда навреме потенциала в създаването на собствена търсачка и години наред разчита на партньори, като Inktomi. Когато компанията все пак създава собствена търсачка, тя вече е загубила значителен терен за сметка на Google не само в областта на търсенето и рекламата, но и в десктоп пространството.

Google предлага множество безплатни онлайн програми, като Google Docs, които са директни конкуренти на платения Office пакет.

Революцията на домашните компютри

Но има и добри новини. 1995 е годината, в която Microsoft пуска революционната си операционна система Windows 1995. Освен че е технологичен пробив, тя се превръща в безпрецедентен културен феномен и представянето й е голямо глобално събитие в присъствието на световни звезди.

Сред функциите й са Start Menu и Taskbar, които продължават да дефинират и днес операционната система на Micorsoft. Софтуерът е скок напред в графичния дизайн и се появява в момент, когато домашните компютри започват да стават все по-достъпни.

Представянето на операционната система поставя Microsoft на предни редици в революцията с домашни компютри и през 1998 г. тя се превръща в най-голямата компания в света.

Предаване на властта

Гейтс се отказа от позицията генерален директор на Microsoft през 2000 г. в полза на Стив Балмър, стар колега, приятел и служител на компанията от 1980 г. Алън се оттегля след дългогодишна болест, а Гейтс става „главен софтуерен архитект“ и председател на Борда на директорите.

Microdoft пуска Windows XP през 2001 г., последван от Windows Vista през 2007 г., Windows 7 през 2009 г. и Windows 8 през 2011 г. Компанията влиза на пазара на игрални конзоли, доминиран от Sony и Nintendo, като пуска първия си Xbox през 2001 г. и започна да конкурира Apple на пазара на смартфони с пускането на Windows Phone през 2011 г. и придобиването на Nokia през 2013 г.

В същото време през юни 2006 г. Гейтс обяви, че ще започне да ограничава ежедневната си роля в компанията и ще посвети повече време на филантропията. Той в крайна сметка се оттегли като главен софтуерен архитект през юни 2008 г. и напусна поста си на председател на Борда на директорите през 2014 г.

Гейтс се запознава Мелинда Френч, млада жена, която работи в Microsoft, през 1989 г. и се жени за нея през 1994 г. Двамата имат три деца – Дженифър, Рори и Фийби.

С какво се занимава благотворителната фондация?

Официално създадена през 2000 г., Фондация Бил и Мелинда Гейтс е най-голямата филантропска организация в света и ангажира голяма част от вниманието на семейство Гейтс, след като те ограничиха ролята си в Microsoft през 2008 г.

Тя финансира глобални здравни програми, посветени на превенцията на заболявания, имуминация и ваксинация и също така цели да ограничи крайната бедност, да разшири възможностите за образование и да подобри достъпа до информационни технологии.

В последните години семейство Гейтс също така насочи вниманието си към околната среда.

През 2006 г. Уорън Бъфет дари 31 млрд. долара на фондацията, а през 2013 г., в рамките на усилията на семейство Гейтс за изкореняване на полиомиелита до 2018 г., Индия беше обявена за свободна от полиомиелит от Световната здравна организация, с което болестта остава само в още три страни в света.

Гейтс и съпругата му планират да дарят 95% от богатството си за благотворителност.