Има хора, които искат да си оставят място за десерт, а други, които не могат да се наситят на пастата в чинията си.

И дори и да не ви се вярва, дори парче шоколад няма да е в състояние да ви откаже. Какво става с вас?

Според последните проучвания, публикувани в The Journal of Nutrition, за въглехидратния глад можете да обвинявате вашите вкусови рецептори.

Предишни изследвания предполагаха, че комплексната въглехидратна чувствителност може да повлияе на потреблението на храна, а последното проучване, проведено от изследователи от Deakin University в Австралия, имаше за цел да разкрие връзката между чувствителността при ядене на комплексни въглехидрати, антропометрията и диетата при възрастните.

Учените изследват група от 34 възрастни, като всеки участник е подложен на поредица от дегустационни сесии, в които са използвани разтвори на нишесте и разтворимата фибро олигофруктоза в различни концентрации. Целта е да се разкрие диапазона им на чувствителност.

Екипът установява, че някои доброволци посочват, че се чувстват по-добре, когато са дегустирали нишесте или фибри в ниски концентрации.

Учените не намират разлики в телесната маса на тези, които са по-чувствителни към нишестето и другите, които не са, но все пак между тях има една нещо различно - размерът на талията.

"Специално разгледахме размера на талията, тъй като тя е добра мярка за риска от свързаните с храненето заболявания", казва изследователят Джулия Лоу от университета "Деакин".

"Тези, които са най-чувствителни към въглехидратния вкус, ядат повече тестени, скорбялни храни и са с по-голяма талия“, обяснява тя.

Повечето телесна мазнина, особено около кръста, има сериозни последици за здравето.

Така че, ако първо посягате към хляба, мечтаете за сандвич, когато ядете салата или бихте добавили и малко паста в купата със зеленчуци, може би просто сте един от тези, които се наслаждават на захарите под формата на скорбяла. За съжаление, това не е добре.

Ръководителят на проучването Ръсел Кеаст е установил при предишни изследвания, че хората, които са по-чувствителни към мазнини, са яли по-малко мазни храни. Което е в пълна противоположност на въглехидратите.