През 2016 г. едно ненаучно проучване, поръчано от компания, наречена "Пийте повече витаминни напитки", заяви, че 2:22 ч. следобед е точното време, за което работещите смятат, че са най-малко продуктивни.

Предвид малкия размер на извадката и съмнителната компания зад това проучване, резултатът е по същество безсмислен сам по себе си. Вероятно не е нужно да "получавате повече витаминни напитки" точно в 2:22 часа всеки ден.

И все пак, в ранния следобед спадът в производителността е истински феномен, който трябва да бъде преодолян.

"Няма точно определена минута, времева точка, която може да се посочи. По-скоро може да се говори за период между два до три часа", коментира Фред У. Турк, директор на Центъра по съня в Северозападния университет пред HuffPost.

По думите му това се наблюдава при хората, които не обядват. "Изследванията показват два цикъла на намаление на продуктивността в 24-часовия ден - в часовете от около полунощ до 6 часа сутринта и в периода от около 1 до 4 часа следобед", добавя той.

Ето един чудесен повод за дълга почивка следобед. Вашият шеф трябва да разбере, че това е просто факт. Отидете да направите нещо продуктивно, като лека дрямка.