Франция разчита на наши производители на гъши дроб за празниците
Франция ще изпита недостиг от гъши дроб за празниците, предупредиха производители, а цените се очаква да се повишат след двегодишна битка с птичия грип, съобщава британският вестник Daily Telegraph. Французите ще разчитат на български производители на гъши дроб, за да компенсират недостига.
Те вече се готвят да посрещнат Коледа с хроничен недостиг на масло и най-слабата реколта от винено грозде в страната от 1945 г.
Производителите на гъши дроб, който е предпочитан от милиони французи около Нова година, продължават да се възстановяват от случаите на птичи грип в Югозападна Франция, наложили избиването на хиляди птици.
Миналата година вече имаше спад от 25% на производството на деликатеса. Тази година Мари-Пиер Пе, ръководител на браншовата организация на производителите на гъши дроб Cifog, съобщи, че производството ще намалее с още 22% спрямо 2016 г.
„Запасите от гъши дроб намаляха, след като някои производители в области, като Западна Нова Аквитания и Окситания, трябваше да спрат производство за шест до десет месеца, като предпазна мярка след заголването на птици, засегнати от вируса H5N1”, съобщи Пе пред френския вестник Le Parisien.
Тази година производството на гъши дроб достигна таван от 11 000 тона, което представлява 23 милиона гъски спрямо 29 милиона през 2016 г., когато започна първата криза с птичия грип, отбелязва Пе.
Освен това чуждестранни купувачи, като Япония, отново проявяват засилен интерес, след като неотдавна отмениха забраната върху вноса на деликатеса заради опасенията от птичи грип.
Очаква се цените да се повишат с до 20%. „Разбира се, че цените растат, няма достатъчно запаси“, казва Мари-Пиер Робер, която управлява семейна ферма с 6000 гъски в Катю, в югозападния департамент Ло.
„Имаме клиенти, които идват от Тулуза и още по-далеч, защото вече няма гъши дроб при тях. Ние започваме да отказваме да продаваме на доставчици, за да имаме достатъчно количество за лоялните ни клиенти“, допълва тя.
Жак Тротие, ръководител на организацията La Beyrie в западния департамент Ланд, казва, че „над 90% от французите възнамеряват да ядат гъши дроб и пушена сьомга по време на празниците“.
Но след спад на производството с 35% в тази област, „рискът от недостиг остава за хората, които чакат до последната минута. Обемите ни са по-малки и има риск да са недостатъчни“, предупреди Тротие.
Cifog все пак се надява да задоволи 90% от търсенето на французите, а оставащият недостиг от 10% се очаква да бъде компенсиран от българските и унгарските производители на гъши дроб.
Франция, подобно на други европейски страни, продължава да изпитва недостиг на масло, в резултат на спада на производството на мляко и нарастването на световното търсене. Рафтовете в супермаркетите често са почти празни.
Колкото до виното, няма да има недостиг по Коледа, но реколтата тази година е била най-малката от 1945 г. насам, което означава, че търсенето може да надхвърли предлагането следващата година.
Не всичко обаче е толкова сиво – след години на недостиг, 2017 е била изобилна година за производителите на трюфели.